Zbog suše država seljacima oprašta 90 miliona

J. Su.

12. 04. 2019. u 10:51

Због суше држава сељацима опрашта 90 милиона
Vlada Srbije otpisala dugovanja poljoprivrednicima za mineralno đubrivo iz 2012. godine. Zbog suše samo mali broj prizvođača uspeo je da izmiri svoju obavezu plaćanja đubriva

DUGOVANJA poljoprivrednika, vlasnika malih gazdinstava, prema državi za preuzeto mineralno đubrivo iz 2012. godine - biće otpisana, odlučeno je na sednici Vlade Srbije. Vrednost dugovanja prema Republičkoj direkciji za robne rezerve premašuje 90 miliona dinara.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, usled teških ekonomskih uslova prouzrokovanih sušom, samo mali broj poljoprivrednih proizvođača uspeo je da izmiri svoju obavezu plaćanja preuzetog mineralnog đubriva. Ovaj dug, inače, nastao je posle realizacije Uredbe o prodaji mineralnog đubriva.

- To su dugovanja iz 2012. godine kada je Direkcija radila razmenu đubriva sa poljoprivrednim proizvođačima - rekla je, za "Novosti", Zorica Anđelković, direktor Direkcije za robne rezerve. - Nisu svi ispoštovali tu razmenu, veštačko đubrivo za pšenicu i kukuruz. Oni nisu bili u mogućnosti to da urade. U 2013. godini postojala je inicijativa da se sprovede otpis tog duga, ali se do sada nije uradilo.

Prema njenim rečima, raspodela je bila u proleće 2012, a već sledeće godine poljoprivrednici su videli da ne mogu da se razduže.

- Nedavno je do kabineta Vlade Srbije došla informacija da ta dugovanja postoje i odluka da se taj dug otpiše sada je sprovedena - kaže Zorica Anđelković. - Reč je o malim gazdinstvima, a neka od njih više i ne postoje.


RATARI NE VERUJU

NIŠTA još nismo čuli, ali u poslednjih 20 godina malim poljoprivrednim gazdinstvima niko ništa nije praštao. Uvek se uz male "šlepaju" i veliki, jer kod nas ima svega i svačega. Niko nas nije još obavestio, a ne znamo ni za koju godinu je to dug - objašnjava odluku Vlade Srbije Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, .Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Francesco

12.04.2019. 21:41

Što reče jednom neko pametan - "Radio ne radio svira mi radio." Boli domaće poljoprivrednike uvo, kad rodi - Audi i Ajfon, kad ne rodi - samo Ajfon, a za Audišu će da se pobrinu džepovi poreskih obveznika... I opet kuknjava, stalno njih neko vara i otima im nešto, još uživaju tekovine Komunizma, a pevaju uspavanke kralju petru jajarađorđeviću.. Ako, doći će i vašoj alavosti kraj.