ODLUKA Službe katastra Raške da u list nepokretnosti upiše da se 43 kvadrata zemljišta na Kopaoniku nalaze pod delom objekta, od pre nedelju dana, podsetila je javnost da država još nije istrajala u svojoj odluci da sruši nelegalno zdanje na Pančićevom vrhu. Rušenje je prvi put zakazano za 7. avgust 2018, a kafana i dalje odoleva. Nadležni redom obećavaju i prete, ali bagere na Pančić još nisu isterani, niti nagoveštavaju kada će to učiniti.

Pročitajte još: SKLANjANjE OBJEKTA NA PANČIĆEVOM VRHU: Zasad srušen samo direktor sa Kopa?

Nelegalni objekat u osnovi ima 399 kvadrata, ali četiri nivoa, i nalazi se na dve katastarske parcele i na - dve opštine. Raškoj pripadaju nedavno upisana 43 kvadrata, a Brusu preostalih 356 kvadrata u osnovi. Brus je u februaru lane, na zahtev investitorke Snežane Mitković iz Smedereva, upisao da se na parceli nalazi ugostiteljski objekat sagrađen bez dozvole. Bez odobrenja za gradanju sazidani su i pomoćni objekat i trafostanica, a vlasnik nije utvrđen. U slučaju Raške, ovih detalja nema. Stoji samo da je pod delom objekta 43 kvadrata i da se drugi deo zgrade nalazi na drugoj katastarskoj parceli, jer softver RGZ podatke vezuje za veći deo. U RGZ uveravaju da ovi upisi nemaju nikakve veze sa legalizacijom:

Pročitajte još: Niko ne zna gde je graditeljka s Kopaonika

- Upis objekta u katastar u skladu sa važećim propisima, obavlja se na zahtev investitora bez obzira na to da li ima odobrenje za gradnju, na osnovu propisane dokumentacije. Činom upisa objekat ne stiče status legalnog. Ukoliko objekat nije legalan, u katastar nepokretnosti se upisuje takav pravni status.

Rušenje je zapelo je zbog - sigurnosti. Ministarstvo građevinarstva čeka asistenciju policije. Policija, međutim, očekuje da građevinski inspektori prvi put pokušaju bez njih. I tako već osam meseci.

KRIVIČNE PRIJAVE

MINISTARSTVO građevine nedavno je podnelo i kriviččne prijave protiv direktora "Skijališta Srbije" Dejana Ćike zbog toga što je omogućio da se nelegalni objekat priključi na struju, a od "Skijališta" su dobijali i vodu. Prijave su podnete i protiv nekadašnjeg predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića, i protiv Snežane Mitković, zbog nelegalne gradnje i falsifikovanja službenih isprava.