SPREČAVANjE PRANjA NOVCA: Kriju novac kroz investiranje u građevine, kupovinu vozila, of šor račune

Tanjug

08. 04. 2019. u 11:37

СПРЕЧАВАЊЕ ПРАЊА НОВЦА: Крију новац кроз инвестирање у грађевине, куповину возила, оф шор рачуне

Free Images Pixabay

Uprava za sprečavanje pranja novca u izveštaju o radu za 2018. godinu navela je trendove i izazove u borbi protiv pranja novca ubrajajući tu ulaganje gotovine u građevinarstvo i trgovinu automobilima, poslovanje preko nerezidentnih računa, poreske utaje i krip
Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija u izveštaju o radu za 2018. godinu navela je trendove i izazove u borbi protiv pranja novca ubrajajući tu ulaganje gotovine u građevinarstvo i trgovinu automobilima, poslovanje preko nerezidentnih računa, poreske utaje i kripto valute.

Ulaganje gotovine nepoznatog porekla u građevinski sektor i sektor nepokretnosti pojava je koju Uprava opisuje kao "ustaljeni trend investiranja gotovine, ili novca koji potiče iz nepoznatog porekla, kao i od organizovanog kriminala, ili pojedinaca kriminalaca".

Uprava navodi i finansijske operacije preko nerezidentnih računa kao "trend transfera novca preko nerezidentnih računa stranih pravnih i fizičkih lica u bankarskom sektoru Republike Srbije", a sumnja je da se to čini kroz specifične trgovinske poslove za određene robe ili usluge "koji se fiktivno koriste da li za karusel prevare, ili čisto pranje para, ili kombinovano".

PROČITAJTE JOŠ - UDOVICA VITOMIRA BAJIĆA PRED SUDOM: Pošteno je radio i sve sam stekao

U Izveštaju se navodi i da postoji trend uočavanja sumnje na krivična dela privrednog kriminala - poreske utaje i dodaje da su i " dalje prisutne pojave simulovanih poslova, fiktivne radnje prenosa novac i izvlačenje gotovine preko računa fizičkih lica i preduzetnika".

PROČITAJTE JOŠ - Bespravna gradnja kao pranje novca

Za nezakonito izvlačenje novca domaćih privrednih društava u međunarodnom platnom sistemu navodi se da "profesionalno organizovane kriminalne grupe kreiraju nove i složenije modalitete izvlačenja novca".

Uprava kod spoljnotrgovinskih poslova navodi pojavu "cirkulacija značajno gotovinskog novca u poslovima sa uvozom i prometom raznih tipova automobila na domaćem tržištu" i dodaje da je uvoz polovnih automobila i tokom 2018. godine bio izuzetno visok.

U sferi uvoza i prometa automobilima su uočeni i tredovi visokih gotovinskih pozajmica radi pokrića likvidnosti po računu u smislu plaćanja nastalih obaveza jer "iskazani prilivi od uplate pazara ili priliva na račune nikako ne mogu pokriti nastale obaveze" što otvara sumnje na "lažno i štimovano iskazivanje poslovanja" a kako se navodi trend će se verovatno nastaviti jer je najavljen dalji uvoz automobila.

Kao hipotetička pretnja za pranje novca navedene su i kripto, odnosno "virtuelne valute", jer je njihova fluktuacija učestala i naglo raste ili opada, a monetarne vlasti zabrinjava ogromna količina novca koja se konvertuje u kripto valute.

Dodatna pretnja kod kripto valuta je prilična anonimnost u lancu trgovanja i posedovanja virtuelnih novčanika što je primamljiva prilika kriminalnim organizacijama da iskoriste za pranje novca a Uprava smatra da bi trebalo raditi na identifikaciji nosioca posla, učesnika u trgovanju, te praćenju i kontrole kretanja tokova novca.

PROČITAJTE JOŠ - Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca

Kod digitalne ekonomije, odnosno poslovanja preko IT platformi kao problem je uočena moguća nepotpuna identifikacija klijenata a problemi mogu nastati i zbog brzine operacija i frekvenciji klijenata pa se očekuje od regulatora da ulože napor u tumačenju i regulisanju ovih novih proizvoda.

Prekogranične pretnje Uprava opisuje kroz sumnjive reeksportne poslove za koje nema realnog pokrića u robama, kao i poslovi "fiktivnih" prekograničnih transfera, a postoji i verovatnoća PDV prevara u okviru zemalja EU.

Nisu isključene ni "igre" povezanih lica u vezi sa transfernim cenama da bi se izigrao poreski sistem, navodi se u izveštaju i dodaje da postoji potreba bliže međunarodne saradnje da bi se ovo predupredilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nauta Brodic

08.04.2019. 20:07

Posto je rec o novcu pokradenom iz budzeta Republike Srbije, ti akteri su zasticeni pa niko nece biti procesuiran !!!