Ustavni sud da proveri da li je zakonito da ministarstvo komanduje

S. B.

08. 04. 2019. u 12:00

Уставни суд да провери да ли је законито да министарство командује
Inženjerska komora tvrdi da su im izmenjenim propisima kao strukovnoj organizaciji ukinuta mnoga prava

SAMOSTALNOST Inženjerske komore narušena je prethodnim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji. Ministarstvo građevinarstva je preuzelo osnovni posao Komore - dodeljivanje i oduzimanje licenci. Sada predloženim, novim zakonskim izmenama, osigurava i da u Upravnom odboru ove organizacije ima većinu svojih članova, ističu u Inženjerskoj komori. Predlog izmena i dopuna zakona o planiranju i izgradnji predviđa da Upravni odbor Komore ima 12 članova, od kojih šest imenuje resorno ministarstvo. Preostalih šest članova čine po jedan izabrani predstavnik svake od matičnih sekcija. Predsednik i potpredsednik biraju se među čanovima koje je predložilo - ministarstvo. Članovi Inženjerske komore bezuspešno su pokušali da zaustave izglasavanje lanjskih izmena zakona. Početkom godine, od Ustavnog suda Srbije su zatražili proveru ustavnosti donetog zakona. U zahtevu za ocenu ustavnosti prethodnih izmena, Inženjerska komora od Ustavnog suda traži da utvrdi je li na mestu to što na sva akta komore saglasnost daje Ministarstvo građevinarstva. Kao i činjenicu da svoje ljude postavlja u organe Komore.

PROČITAJTE I: Preporuka Komore javnim izvršiteljima povodom stava Vrhovnog kasacionog suda

- Namera Ministarstva građevinarstva da postavlja većinu predstavnika u Nadzorni i Upravni odbor Komore i nametne izbor predsednika i potpredsednika UO iz reda tih članova, predstavlja podržavljenje strukovne organizacije - objašnjava Latinka Obradović, potpredsednik UO Inženjerske komore. - Komora se kao strukovna organizacija nikada nije finansirala iz budžeta Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Aleksandar

08.04.2019. 17:33

Nisko smo pali kada nam ekonomista kroji kapu, a stizu i njeni Kinezi da nam vode gradilista. Tuznooo

Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије!

08.04.2019. 18:23

А кад се већ састану након толико година "ненадлежности", да се коначно огласе о бесрамном кршењу Устава Републике Србије, којом нас бесомучно даноноћно бомбардују преко свих медија, најгором пропагандом о "разграничењу" са привремено окупираном делом територије АП КИМ, и потписаним антиржавним "споразумима" са терористима и окупаторима ?

Lulu

08.04.2019. 19:56

Drska plava "može joj se" odnosi se prema inzenjerima kako hoce. Tako je to kad je Ameri stite.

Kako sejes tako zanjes

08.04.2019. 20:18

Sve sto je u resoru plavuse je problematicno. Zidovi na koridoru se ruse, autoput utanja, tuneli neasfaltirani, zaposleni strajkuju....mamma mia, strucnost na delu!

Inzenjer sa stavom

08.04.2019. 20:43

Spasimo struku! Postujmo sebe! Podrzavam protest inzenjera!!!