DOMAĆA mala i srednja preduzeća i pojedinci, koji u poljoprivredi i proizvodnji hrane sve više koriste informacione tehnologije (IT), imaće priliku da uz pomoć novog "BioSensovog" akceleratora inoviraju i razviju proizvode i usluge i ostvare bolje proizvodne rezultate i veće profite.

Naučni institut "BioSens", osnovan pre tačno četiri godine pri Univerzitetu u Novom Sadu, dosad je domaćim i stranim kompanijama za razvoj njihovih proizvoda u poljoprivredi "prosledio" 15,2 miliona evra, osvojenih na takmičenjima Evropske komisije u Briselu, a u sledeće dve godine uložiće još 16,5 miliona evra, dobijenih od EK.


PROČITAJTE JOŠ - BioSens pobednik na međunarodnom takmičenju

- Kroz te naše programe finansirano je ukupno 86 timova i pojedinaca, među kojima je i 17 srpskih preduzeća dobilo ta bespovratna sredstva. Očekujemo da ćemo u naredne dve godine direktno podržati još 85 kompanija da unaprede proizvode - istakla je prof. dr Vesna Bengin, na godišnjoj konferenciji "Antares", projekta koji EU i Srbija zajednički finansiraju ukupnim iznosom od čak 28 miliona evra.

"BioSens" akcelerator će, kroz "kaskadno" finansiranje i programe treninga, davati finansijsku, poslovnu i tehnološku podršku domaćim preduzetnicima, "startapima" i malim preduzećima u nastojanju da novim rešenjima doprinesu, pre svega, digitalizaciji naše poljoprivrede i njenom bržem razvoju.

MAKETA Buduća zgrada Instituta "BioSens" Foto Arhiva VN

Novi program akceleracije biće raspisan idućeg meseca i okupiće više od 20 mentora iz zemlje i sveta koji će obučavati najbolje kandidate. A uskoro će, kako je najavljeno, u okviru univerzitetskog kampusa početi izgradnja zgrade "BioSensa", jedinstvenog objekta u Srbiji, čiji će centralni deo imati antivibracione karakteristike, kako bi najsavremeniji uređaji nanotehnologije mogli da rade nesmetano.

PROČITAJTE JOŠ - U NOVOM SADU KONFERENCIJA U ORGANIZACIJI "BIOSENSA": Institut evropski, a naš h

- Projektovanje je završeno, građevinska dozvola je dobijena, i nadamo se da će naša zgrada biti gotova za oko godinu i po - kaže profesorka Bengin.

Nova zgrada Instituta imaće poseban prostor namenjen "BioSens" akceleratoru, odnosno saradnji najboljih preduzetnika i inovatora sa naučnicima.

Prof. dr Vesna Bengin

U INSTITUTU 34 MLADA ISTRŽIVAČA

"BIOSENS" institut trenutno ima 90 zaposlenih, od kojih je 35 doktora nauka.

- Imamo 34 mlada istraživača. To su najbolji srpski proizvodi, koje smo uspeli da zadržimo u našoj zemlji - ističe prof. dr Vesna Bengin, napominjući da u novoj zgradi, prema planu, treba da radi od 200 do 250 ljudi.


KONKURSI

IT sektor moći će da konkuriše za ukupno 16,5 miliona evra bespovratnog novca, koje je "BioSens" obezbedio iz fondova EK. Javni pozivi biće otvoreni u poslednjem kvartalu ove i u prvom iduće godine, najavljuju u "BioSensu".