VLADA Srbije usvojila je novi Akcioni plan za sprovođenje nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Dokument predstavlja strategiju države u ovoj oblasti za ovu i narednu godinu. U okviru Akcionog plana je detaljan plan o suzbijanju nelegalne gradnje u Beogradu, kao i deo koji se odnosi na trgovanje preko interneta.

Ministar finansija Siniša Mali veruje da će značajan pomak u borbi sa nelojalnom konkurencijom imati e-inspektor.

- E-inspektor objedinjuje sve inspekcije i njihov rad na teritoriji Srbije - istakao je Mali. - Dešava se trenutno da imate veliki broj inspektora i inspekcija koje ne komuniciraju međusobno i hoćemo da to izmenimo. Formiraćemo i jedinstveni kol-centar preko kojeg će građani moći da ukažu na primere sive ekonomije.

Prema njegovim rečima u Srbiji ima oko 150 "pretovarnih mesta" gde se nelegalno pretovaruju nafta, naftni derivati, poljoprivredni proizvodi, šljunak i pesak.

Pročitajte još - Milijarda državi, milijarda ilegali

- To nekako prolazi kroz sistem jer ne postoji dobra koordinacija inspekcija. To želimo da promenio kako bi taj nelegalni promet uveli u legalne tokove - kaže ministar finansija. - Nastavljamo i sa reformom Poreske uprave, a deo Akcionog plana je i uspostavljanje takozvane digitalne fiskalizacije 2020. godine. Sve fiskalne kase će biti u stvarnom vremenu povezane sa Poreskom upravom kako bi njihov rad bio još efikasniji i još bolji.