UKOLIKO ovih dana ne padne ozbiljna kiša, poljoprivrednici u Srbiji biće u velikom problemu. Naime, suša je već sada ozbiljno ugrozila jesenje useve, a ukoliko se ovako nastavi, kasniće i prolećna setva. Prema procenama stručnjaka, prosečan rod pšenice, u ovom trenutku, bio bi za 20 odsto manji nego prošle godine.

- Usevima nedostaje i površinska vlaga, a na pšenici se već vidi da ne napreduje i da menja boju - objašnjava Vukosav Saković, direktor Fonda "Žito Srbije". - Na pojedinim mestima ona je već bledožuta. Kiše bi trebalo što pre da bude. Prošle nedelje smo zajedno sa UNFAO radili program utvrđivanja prinosa pre žetve. Sada pratimo pojedine parcele pšenice pre žetve i procenjujemo prinose. U zavisnosti od parcele, već je potencijal prinosa, u odnosu na prethodnu godinu, manji za nekih pet do 35 odsto. To se može menjati nabolje ili nagore. Sigurno je da će se, ako bude kiša, stanje popraviti.

PROČITAJTE JOŠ - Suša preti pšenici

Prema Sakovićevim rečima, vlaga je neophodna i uljanoj repici i ječmu. Nedostaje im i prihrana, jer zbog nedostatka kiše, mineralno đubrivo još nije uspelo da se rastvori. Ukoliko ne padne, situacije će se samo pogoršati. Ako bi se sada procenjivao ukupan rod, iznosio bi neke četiri tone po hektaru, dok je prošle godine bio 5,1 tonu. Tamo gde postoje sistemi za navodnjavanje, oni se koriste i za semenski ječam i pšenicu, ali i u nekim delovima upotrebljava se i za merkantilnu robu. Jer ko to ima, dobro je da to iskoristi i spreči posledice suše.

- Kada je reč o prolećnoj setvi, zemljište je pripremljeno i negde su radovi već i počeli - ističe Saković. - Šećerna repa sadi se već početkom marta, dok su poljoprivrednici koji sade suncokret i kukuruz ušli u njive krajem prošlog meseca. Mnogi poljoprivrednici čekaju da padne kiša kako bi počeli sa prolećnom setvom. Ukoliko kiša padne ovih dana, očekujemo da ona bude gotova za nekih 10 do 15 dana. Međutim, ako se to ne dogodi, ona će biti podeljena, i neko će saditi pre kiše, a neko posle padavina. Teško je reći šta je bolje. Ne bi valjalo ni okasniti, a nisu ni sad idealni uslovi.

Naš stručnjak objašnjava da strah od suše postoji, pa je sigurno da će ove godine veće površine biti zasejane suncokretom. Ne baš mnogo, ali za nekih 10.000 hektara sigurno. Nema ni semena, ali ni nekog raspoloženja za neke drastičnije promene, da bi suncokreta bilo više.


POVRŠINE

PROCENjUJE se da će u prolećnoj setvi kukuruz biti posejan na nekih 950.000 do milion hektara. Soja bi trebalo da bude posejana na nekih 230.000, a suncokret na otprilike 245.000 hektara.