IZMENE ZAKONA O IZGRADNJI: Asfalt neće čekati papire

S. BULATOVIĆ

02. 04. 2019. u 19:00

Cilj novih izmena zakona o planiranju i izgradnji je da se ubrza gradnja infrastrukture, puteva i železnica

ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ИЗГРАДЊИ: Асфалт неће чекати папире

Projekti bi mogli brže da se realizuju / Foto Tanjug

ZAKON o planiranju i izgradnji ide ponovo na doradu. Posle Vlade, tekst Predloga izmena i dopuna stigao je u skupštinsku proceduru. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre, ovog puta, želi da ubrza izdavanje građevinskih dozvola, kako tvrde, pre svega za infrastrukturne projekte koji su od značaja za Srbiju. U praksi, za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju ovakvih objekata, investitor će dobijati građevinsku dozvolu uz izjavu da će rešiti imovinsko-pravne odnose. I to do - izdavanja upotrebne dozvole.

Ministarstvo navedene izmene, koje u Skupštinu stižu po hitnom postupku, pravda činjenicom da počinju i investicije vredne pet milijardi evra. Uglavnom su to "linijski infrastrukturni projekti", dugi više desetina kilometara, a prelaze preko nekoliko hiljada katastarskih parcela. Da bi se početak radova ubrzao, nadležnima je potrebno da se izda građevinska dozvola i počnu radovi na parcelama na kojima je rešena eksproprijacija.

PRIJAVA UZ DOKAZ OD građevinske do upotrebne dozvole, prema predloženim izmenama, investitor bi trebalo da da dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima prilikom prijave radova. - Prijava radova se može podneti samo za deo objekta za koji je investitor dostavio dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima - stoji u Predlogu. - Izuzetno, kada je građevinska dozvola izdata za više katastarskih parcela, odnosno za delove katastarskih parcela, kao dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima smatra se i izrađen projekat parcelacije i preparcelacije.

- Na osnovu dosadašnjeg iskustva u realizaciji ovih projekata, došlo se do zaključka da u procesu realizacije mnogo vremena oduzima rešavanje imovinsko-pravnih odnosa pre izdavanja građevinske dozvole i da zbog toga radovi često kasne - piše u obrazloženju predloga. - Misli se na izradu projekata parcelacije i preparcelacije, procedure u katastru i na kraju na eksproprijaciju. Kako bi se ubrzao početak izgradnje, potrebno je omogućiti brže pribavljanje građevinske dozvole. Ona bi se izdala investitoru za celokupan projekat, izvođač bi počeo sa radovima odmah na delovima gde su završeni postupci eksproprijacije. Tamo gde nije završena eksproprijacija i procedure u katastrima, iste bi se rešavale paralelno sa izvođenjem radova, pri čemu se nikako ne bi narušavala prava vlasnika nepokretnosti koje su predmet eksproprijacije.

Sve planirane izmene, tvrdi Ministarstvo građevinarstva, ne ugrožavaju ustavna i ljudska prava građana. Struka, međutim, upozorava da predlog nije u skladu sa Ustavom.

- Predloženo rešenje da je za izgradnju infrastrukture i linijskih infrastrukturnih i elektroenergetskih objekata dovoljna izjava investitora da će pre izdavanja upotrebne dozvole rešiti imovinsko-pravne odnose na zemljištu, može dovesti do potpune pravne nesigurnosti - smatra Latinka Obradović, potpredsednik UO Inženjerske komore Srbije. - Korisnik eksproprijacije, investitor, daje unapred izjavu da će sa vlasnicima zemljišta rešiti imovinsko-pravne odnose u budućem periodu, a nakon izvedenih radova, odnosno do upotrebne dozvole. Koja je onda pravna sigurnost i garancija sadašnjim vlasnicima zemljišta, odnosno objekta? Ovakvom odredbom se ozbiljno ugrožava institut privatne svojine zajemčene Ustavom Srbije.


GRDELICA DO KRAJA APRILA

ZAVRŠENI su svi asfalterski radovi na auto-putu kroz Grdeličku klisuru, a do kraja aprila se može očekivati završetak ovog dela puta, najavio je direktor sektora za izgradnju "Koridora Srbije" Aleksandar Senić.

- Ostaje nam još da završimo galeriju na kosini 2 i opremanje tunela i s tim će trasa novog auto-puta kroz Grdeličku klisuru biti spremna za puštanje u saobraćaj - rekao je Senić. - Izvođačima koji rade na galeriji su obećali da će do 20. aprila završiti sve radove. Imamo i elektro-mašinsko opremanje tunela, a obećanje izvođača je da će biti završeno do kraja aprila.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Šta će vama zakon

03.04.2019. 07:17

vi sve možete mimo zakona... i do sada nije valjalo, a tek sada šta nas čeka, boga pitaj...

Milicka

03.04.2019. 18:20

Bolje da asfaltiraju tunele Brdjani i Sarani na Koridoru 11 nego sto vec 3 godine skacemo po neravnom betonu.

Borko

03.04.2019. 23:26

Zasto se ne zapocne na vreme sredjivanje imovinskog osnova, cemu ova stalna zurba?! Gradiliste nije trkaliste.

Maksim

04.04.2019. 08:54

Veliki infrastrukturni objekti, od ideje do potpune realizacije, ne mogu se završiti u roku jednog mandata političara. Ova izmena je protiv ustavna, jer će neko graditi autoput na mojoj zemlji, a da pre toga nije izvršio eksproprijaciju i da me nije obeštetio. Ko garantuje da će posle izgradnje puta investitor ikada isplatiti bivše vlasnike parcela? A sve da bi se neko pohvalio da je baš on "izgradio" auto put. Bravo, gospođo Mihajlović, biće te zapamćeni kao ministar građevine.