Socijalno-ekonomski savet (SES) Srbije danas je podržao stavljanje van snage Zakona o privremenom uređenju osnovnica za obračun i isplatu plata i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, od 1. janura iduće godine.

Na konferenciji za novinare posle sednice kojoj je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, članovi SES-a su rekli da se taj zakon odnosi na 67.000 zaposlenih u komunalnim preduzećima i na oko 130.000 u javnom sektoru.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević će, kako je danas odlučeno, u narednih godinu dana predsedavati SES-om. Do sada je predsednik SES-a bio predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

PROČITAJTE JOŠ - Siniša Mali: Realno je da i dogodine rastu zarade i penzije

Đorđević rekao je da očekuje da ove godine "zažive lokalni socijalno-ekonomski saveti jer je to važno da bi inicijative za izmenu propisa i rešavanje drugih problema dolazile od njih".

On je rekao da će o inicijativi SES-a za ukidanje kaznenih poena za radnike koji su zbog objektivnih okolnosti otišli u penziju pre 65 godina starosti, raspravljati kada bude završena analiza o tome koliko ima radnika sa tim statusom i koliko bi to bilo opterećenje za Penzioni fond i državu.

PROČITAJTE JOŠ - Mali: Srbija više nije prezadužena zemlja, javni dug 50 odsto

"Gde god bude prostora povećavaćemo penzije", rekao je Đorđević.

Miloš Nenezić je rekao da će se ove godine intezivnije raditi na širenju mreže lokalnih SES-a jer je planirano osnivanje saveta u 29 gradova, a do sada je formirano u samo osam, ali "ni oni posle osnivanja ne rade kako se očekivalo".

"Srbija bi trebalo da pristupi izradi drštveno-ekonomske strategije razvoja za određeni period koje imaju sve zemlje", rekao je Nenezić i dodao da će se SES ove godine više baviti kolektivnim pregovaranjem i traženjem načina da se zaustavi odlazak građana u inostranstvo.

Predsedavajući Ekonomsko-socijalnog saveta Republike Srpske Dragutin Škrbić koji je prisustvovao SES-u rekao je da će RS naredne godine imati ozbiljnih problema jer se očekuje da u penziju ode 50.000 radnika.

"Ne znam da li ćemo imati toliko kvalifikovanih radnika da ih zamene i obezbede doprinose za penzioni fond i redovnu isplatu penzija. Znamo da ne možemo zaustaviti odlazak ali da bar usporimo odlazak", rekao je Škrbić.

SES-a će danas održati i posebnu sednicu sa gostima iz Grčke i Republike Srpske na kojoj će se razgovarati o kolektivnom pregovaranju, rešavanju problema migracija i strategiji društveno-ekonomskog razvoja.

Sednici SES-a prisustvovali su danas i potpredsednik Ekonomskog i socijalnog saveta Grčke Georgios Karanikas, predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković i predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.