Nema više rate u visini plate

D. I. KRASIĆ

18. 03. 2019. u 16:02

Нема више рате у висини плате

Foto N. Fifić

Zašto banke pooštravaju odobravanje keš kredita i limitiraju opterećenje klijenata u odnosu na zaradu. Vremena kada su građani mogli da se zaduže do punih primanja - definitivno su prošla

BANKE u Srbiji se, prilikom odobravanja keš kredita, uglavnom rukovode nepisanim pravilom: klijent može da se zaduži najviše 30 odsto od plate, a tek u izuzetnim slučajevima, do polovine mesečnog primanja. Ako uz to otplaćuje i stambeni zajam, ukupan mesečni trošak za rate ne sme da mu pređe maksimalnih 60 odsto zarade.

Vremena kada je rata mogla da bude jednaka plati definitivno su prošla, a uz to, keš više ne može da se zajmi na rok duži od osam godina. Ovaj rok sledeće godine pašće na sedam, a u 2021. - na šest godina.

- Svaka banka u okviru kreditnog procesa samostalno uređuje kriterijume i principe za odobravanje konkretnih vrsta kredita, a pri donošenju odluke o odobravanju plasmana procenjuje kreditnu sposobnost dužnika i druge relevantne faktore u skladu s načinom utvrđenim njenim unutrašnjim aktom - rečeno nam je u Narodnoj banci Srbije.

Stepen rizičnosti dužnika utvrđuje se na osnovu njegove kreditne sposobnosti, blagovremenosti u izmirivanju obaveza, kao i kvaliteta sredstava obezbeđenja.

- Upravo stepen rizičnosti može uticati na odluku banke o eventualnom odobravanju plasmana određenom dužniku. A, banka može, u cilju opreznog preuzimanja rizika, svojim internim aktima postaviti granicu stepena opterećenja zarade ili penzije koju primenjuje pri odlučivanju o odobrenju kredita i na nivoima koji su niži od 60 odsto - ukazuju u NBS.


DUŽNI SVE VIŠE - PRIMETILI smo da je u poslednje vreme dosta dužnika počelo svoje dugove da namiruje kroz refinansiranje kredita u drugim bankama. Podignu veći iznos kredita, pokriju prethodne zajmove, dozvoljene minuse, kreditne kartice i još im malo novca pretekne. I uvek su to sve veći i veći krediti, na sve duži rok. Ovo ograničenje roka otplate keš zajmova upravo će sprečiti dalje širenje ovakve prakse koja u problem može da dovede i samog dužnika, a i banku - ističu u odeljenju za rizike jedne ovdašnje banke.

Izmenama pojedinih propisa iz oblasti poslovanja banaka koje su stupile na snagu 1. januara ove godine, uveden je procenat (stepen) kreditne zaduženosti građana od 60 odsto.

Međutim, kako ističu u NBS, ne postoje smetnje da banka odobri kredit i u slučaju da je stvarno kreditno opterećenje zarade ili penzije na mesečnom nivou, pre ili nakon tog odobrenja, 60 odsto i veće. Ali, uz obavezu da to prikaže prilikom redovnog izveštavanja Narodne banke Srbije i da nakon toga održava propisan nivo kapitala, tj. da u svakom trenutku ima dovoljno sopstvenih sredstava za ispunjenje svih regulatornih zahteva.

- U skladu sa važećim regulatornim okvirom, banka je dužna da ocenu kreditne sposobnosti dužnika - fizičkog lica, vrši na osnovu analize stepena kreditne zaduženosti dužnika, kao i valutne strukture ukupnih mesečnih kreditnih obaveza dužnika, naročito uzimajući u obzir veću izloženost riziku dužnika čije su obaveze ugovorene u stranoj valuti ili u dinarima s deviznom klauzulom - ukazuju u NBS.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije