Danska je najbolja evropska zemlja za poslovanje, Ukrajina je i dalje na začelju liste 46 ukupno ocenjivanih država, a Srbija se "drži" i zauzima 37. poziciju, prema novom godišnjem izveštaju Evropske komore.

Kako se navodi u publikaciji EUCham-a, "Najbolje evropske zemlje za poslovanje 2019", objavljenoj na zvaničnom sajtu ove asocijacije sa sedištem u Budimpešti, nordijske zemlje predvode na listi evropskih zemalja u kojima je najbolje poslovati, budući da iza Danske slede Norveška (2), Švedska (3) i Finska (4), dok peto mesto drži Velika Britanija.

Zemlja koja je najviše napredovala u odnosu na prethodni izveštaj je Turska, čija je ocena poboljšana za 3,10 poena, zahvaljujući čemu se popela za četiri mesta na 34. poziciju, dok je Grčka zabeležila najveće smanjenje ocene (-1,47 poena), skliznuvši sa 34. na 36. mesto.

PROČITAJTE JOŠ: "E-papir" prima zamerke na uslove poslovanja u Srbiji

Srbija je ove godine dobila za 0,82 poena nižu ocenu nego 2018. godine, pa je pomerena sa prošlogodišnje 36. pozicije na 37. mesto ove godine, a za jedno mesto se spustila i Slovenija u odnosu na 2018. i sada se nalazi na poziciji 22.

Depositphotos

Hrvatska se zadržala na 29. mestu, dok se Severna Makedonija popela sa lanjskog 33. na 31. mesto.

PROČITAJTE JOŠ: PKS: Sve o standardima u tri klika

Najveći pad na rang listi od zemalja iz regiona beleži Crna Gora, koja je prošle godine bila na 30.poziciji, a sada je na 33. mestu, dok je Bosna i Hercegovina rangirana kao pretposlednja (45), što je za jedno meslo slabije nego prošle godine.

Istraživanje se zasniva se na dva globalno priznata rangiranja - Doing Busineš izveštaju Svetske banke i Indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparensi Internešenela, navodi EUCham.