BEOGRAD - U Termoelektrani "Nikola Tesla A" u četvrtak je obeleženo 49 godina od početka rada njenog prvog proizvodnog bloka, a vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić rekao je da je taj dan označio početak velike energetske ere u tadašnjoj Jugoslaviji.

Grčić je na proslavi godišnjice rekao da je nakon skoro pola veka TENT ne samo sačuvan, već će dva najstarija bloka, A1 i A2, uskoro biti modernizovani.

On je podsetio da je pre nekoliko godina u strategiji EPS postojanje blokova A1 i A2 bilo otpisano, ali da je u poslednje tri godine takva neodgovorna odluka ispravljena.

PROČITAJTE JOŠ - Džejms Ruf i ministar Antić obišli TENT: Za EPS dobra ocena

Najavio je da će tokom marta biti objavljen tender za rekonstrukciju blokova A1 i A2, čime će, kaže, EPS dobiti dva nova bloka sa većim kapacitetima za proizvodnju energije. "Želimo da sačuvamo ono što je neko pre nas izgradio, ali imamo obavezu i da modernizujemo i prilagodimo današnjem vremenu", rekao je Grčić.


Prema njegovim rečima, modernizacija podrazumeva podizanje proizvodnih kapaciteta i prilagođavanje ekološkim i evropskim standardima. U skladu sa tim, nedavno je postavljen kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, uskoro će Termoelektrana Kostolac dobiti novi blok jačine 350 megavata, a najavio je i da će početi realizacija Kolubare B u Kaleniću najkasnije sledeće godine.

Predsednik sindikata JP EPS Milan Đorđević kaže da se danas obeležava dan jedne od najboljih kompanija ne samo u Srbiji, već i na Balkanu i zahvalio svim zaposlenima u TENTU i Kolubari koji ulažu veliki napor da ona opstane. "Ova dva preduzeća drže BDP u ovoj zemlji i održavaju svaku vlast. Ovo je najzelenija grana na kojoj počiva Srbija", rekao je on.

Kaže da EPS u budžet Srbije daje više od 50 odsto sa svim davanjima, rekao je Đorđević, a ne povlači ni dinar iz budžeta. Kao jedan od problema, Đorđević je naveo Zakon o zabrani zapošljavanja, dodajući da su za održavanje tako velike kompanije potrebni ljudi.


Kaže da je EPS često na meti Fiskalnog saveta i dodao da im je "valjda krivo što EPS uspeva da održi proizvodnju". Naveo je da će sindikat protivi privatizaciji, ali i bilo kakvoj podeli akcija koja bi bila, kaže, prvi korak ka privatizaciji.

Član Nadzornog odbora EPS Aleksandar Gajić kaže da je EPS u 2018. godini činio devet odsto budžeta i da kao takav predstavlja najznačajniju kompaniju bez koje bi razvoj bilo koje zemlje bio nemoguć. Proslavi dana TENT-a prisustvovali su predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, predstavnici SPC, sindikata, zaposleni, poslovni partneri i drugi.