IZGRADNJA NAJDUŽE PANORAMSKE ŽIČARE NA SVETU: Zlatiborska gondola na Preobraženje

N. JANKOVIĆ

07. 03. 2019. u 18:00

Planirano je da turistički projekat veka u Srbiji počne sa radom u avgustu. Stamatović: Čekamo još dve dozvole

ИЗГРАДЊА НАЈДУЖЕ ПАНОРАМСКЕ ЖИЧАРЕ НА СВЕТУ: Златиборска гондола на Преображење

Pogled iz gondole,Foto JP "Gold gondola"

NA papiru je izgledala moćno, na terenu izgleda još bolje: Opština Čajetina je uradila 70 odsto posla na izgradnji najduže panoramske gondole na svetu vredne 13 miliona evra. Planirano je da turistički projekat veka u Srbiji počne sa radom u avgustu, na Preobraženje, a Zlatiborci ne gube nadu da će uprkos brojnim administrativnim preprekama veliki poduhvat završiti na vreme.

- Čekamo još dve dozvole, za međustanicu i za stubove od Ribničkog jezera do skijališta Tornik. Privatnici kojima je polovina Zlatibora poklonjena na korišćenje osporavaju proglašeni javni interes projekta od nacionalnog značaja. Žalili su se na sva rešenja, ali zakonom propisano vreme za rešavanje ovih predmeta ističe, pa se nadamo da ćemo uskoro posao završiti - ističe Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina. - Mi smo za državu uradili veliki posao: sami plaćamo najveću investiciju u turizam na ovim prostorima, a istovremeno ne damo da se ogromno i basnoslovno državno zemljište otuđi i branimo ga svim pravnim sredstvima.

Do sada je urađen najveći deo posla, postavljene su početna i završna stanica gondole, kao i stubovi do međustanice. Osnovano je preduzeće "Gold gondola" koje će upravljati novim sadržajima, pa je i u organizacionom smislu sve završeno.

Trasa gondole dugačka je devet kilometara, povezivaće centar Zlatibora sa skijalištem Tornik, a međustanica će se nalaziti na Ribničkom jezeru. Moći će da preveze 600 putnika po satu, u 55 kabina od kojih svaka ima po 10 mesta. Vožnja će trajati 25 minuta, nad predelima od kojih zastaje dah.

Početak rada gondole označiće novu fazu u srpskom turizmu. Sličan poduhvat dogodio se kada je obnovljen Ski-centar Tornik, uništen u NATO agresiji. Postavljanjem najsavremenije žičare, broj gostiju je udesetostručen.

Foto JP "Gold gondola"

"AVATAR" I ZLATIBOR

DO izgradnje zlatiborske panoramske gondole, titulu najduže atrakcije ove vrste nosila je kilometar i po kraća gondola "Tjenmen šan" u Kini. Ona je poslužila za snimanje čuvenog filma "Avatar" DŽejmsa Kamerona.

- Zlatibor je danas najposećenije srpsko turističko odredište. Po izgradnji gondole, postaćemo najznačajnije odredište u regionu sa milion posetilaca i 10 miliona noćenja godišnje - dodao je Stamatović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nikola Kostić

08.03.2019. 09:31

Ovo je divna vest! Jedva čekam da se provozam. Strastveni poljubac sa voljenom osobom iznad najlepše planine

Kakva nalepša planina

08.03.2019. 12:27

@Nikola Kostić - Rupetina iz koje se dimi roštilj... sve su uništili divljom gradnjom...

Zlatiborac

08.03.2019. 18:01

@Nikola Kostić - E moj prijatelju Zlatibor je mesto sa ponudom za svakoga, zelis li prirodu I Mir onda odmakni 2 kilometra od centra I uzivaj. Zlatibor ima ponudu za sve pa nek svako bira sta voli. Zavrsice se I centar I bice super. Hi

Koja d Inka

09.03.2019. 08:46

Svaka pohvala za turisticku zamisao. Molio bih Vas da povedete racuna o ekologiji

Dragan

13.03.2019. 17:21

Z;atibor 9 km 13 miliona evra, Beograad 500 metara, 13 milionaa evra, aferim majstore. Bice za izbore.