Kombi prevoznici: Van granica po dva vozača?

P. Ž.

07. 03. 2019. u 07:41

Комби превозници: Ван граница по два возача?

Foto: P. Milošević

U Udruženju kombi vozila Srbije očekuju promenu spornih odredaba Zakona o saobraćaju

SPORNE odredbe Zakona o saobraćaju koje se odnose na kombi prevoz ubrzo bi mogle da budu izmenjene, smatraju u Udruženju kombi vozila Srbije.

- Imali smo sastanak sa nadležnima u Ministarstvu saobraćaja i građevine i izneli smo svoju muku - kaže Ilija Đikić, predstavnik Kombi udruženja Srbije. - Ukazali smo na probleme i naišli smo na razumevanje, pa očekujemo da sve razjasnimo.

Najspornije odredbe se odnose na uvođenje digitalnih tahografa, obavezu da vozač koji upravlja kombijem mora da ima D1 kategoriju, da vozila ne smeju da budu starija od pet godina, a da na put, bez problema, mogu da izađu limuzine duže od sedam metara i skuplje od 25.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ - Tahografi neće ići u kombi?

- Odustaće se od insistiranja na D1 kategoriji za vozače, pa će za upravljač moći da sednu svi vozači i sa B kategorijom, naravno sa neophodnim iskustvom za profesionalnog vozača - objašnjava Đikić.

Dok država insistira na obaveznom uvođenju digitalnih tahografa, tvrdeći da na drugi način ne mogu da kontrolišu vožnju u inostranstvu, prevoznici smatraju da se to može rešiti obavezom da na izlasku iz Srbije, na granici, svako vozilo mora da ima dva vozača pod ugovorom.

- Uštedeli bismo najmanje 1.300 evra po vozilu za ugradnju tahografa - smatra Đikić. .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Marko1

07.03.2019. 07:57

nije stvar u 1300e.Kad das 40.000e ima ces i za 1300.nego se tu radi o malverzacijama mnogo je lakse bez tahografa varati nadlezne organe.Bilo ko od putnika ko ima b kategoriju prikazace ga kao drugog vozaca

Kale

07.03.2019. 08:08

hahhaa "pod ugovorom dva vozaca" pa ti ugovor napravis sa putnikom bilo kojim i eto ti vozaca drugog.I opet ce neiskusan pocetnik vozac da nas vozi brukaaa.

Ilija Džikić

07.03.2019. 11:33

@Dragan - Kontrola bi se vršila i u povratku a pasoš dokazuje da je bio sa njima Jer ako se vrati imao bi pečat Uključi mozak na pozitivno a ne samo negativno

Gagi, dipl. ing. saobraćaja

07.03.2019. 12:06

Kada je u pitanju prevoz putnika kombi vozilima, predložio bih mojim mlađim kolegama iz resornog ministarstva da dođu u Ljubljanu i razgovoru sa nadležnima iz firme GoOpti, https://www.goopti.com/sl/ koja je osnovana 2011. i koja je do danas kombi vozilima prevezla preko 1,5 milion putnika između Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Austrije, Nemačke i Italije, dobiju prave informacije kako je u EU regulisan prevoz putnika kombi vozilima, pa da to primene u Srbiji.

DESA

14.03.2019. 19:25

Sanitet je preradjeno kombi vozilo. Nemam tahograf. Bec, Minhen, Pariz, sam sta je to, privatnik ne pita.