Kilo šećera sa 100 dinara palo na 60

J. Su.

22. 02. 2019. u 16:02

Кило шећера са 100 динара пало на 60

Foto A.Stanković

Gotovo neverovatno zvuči da je jedna životna namirnica u Srbiji za sedam godina pojeftinila čak 40 procenata. Razlog zasićenje tržišta, pad na berzi, ali i kampanja da beli zaslađivač nije zdrav

CENA šećera nikad nije bila niža u poslednjih sedam godina. Kilogram košta oko 60 dinara i spada među najjeftinije životne namirnice, a 2012. se ista količina morala platiti 100 dinara. Ipak, iza ovakve cene, stručnjaci smatraju, stoji gotovo toliko i razloga, a među vodećima je višak. Kako kod nas, tako u svetu i u EU.

- Sve je to odnos ponude i potražnje i nema tu mnogo pameti - objašnjava Mladen Radović, načelnik odeljenja za cene pri Ministarstvu trgovine. - Ustalio se i broj šećerana, samim tim i proizvodnja. Otkup je dobro organizovan, šećera ima dovoljno i cena pada. Uz to, velika je i propaganda o belom šećeru da nije zdrav, pa ima i toga da ga ljudi možda manje i troše. Kada se sve to oduzme i sabere, to je nekako realna cena šećera. Naročito ako imamo u vidu tadašnju cenu koja je bila nerealna i prenaduvana.

Pročitajte još - Imaćemo 30 odsto šećera manje

Kako nam objašnjava Radović, nije moglo da se opstane sa tom cenom na tržištu. Uz to, jedan od velikih razloga za pad cene jesu i ograničenja plata i penzija.

- Ovaj trend pada cene će se usporiti i više neće padati, jer je ona sada sasvim pristojna - kazao nam je Radović. - Svakako, šećerane i sa tom cenom dobro rade, jer je uvek bolje "džabe sedeti, nego džaba raditi".

Prema rečima Ljubiše Radenkovića, direktora kompanije "Sunoko", poslednje dve godine ovaj privredni sektor suočava se sa dva specifična problema. To su značajan pad cene šećera na svetskom i evropskom tržištu i viškovi koji su proizvedeni na svetskom tržištu.

Pročitajte još - Gorki dani za šećernu repu

- Cena na svetskom tržištu je sa oko 550 evra, koliko je bila krajem 2016. godine, pala na ispod 300 evra po toni - objašnjava Radenković. - Cena u EU je takođe dostigla svoj istorijski nizak nivo. To je posledica povećane proizvodnje u prekomorskim zemljama, kao i ukidanja proizvodnih kvota u EU.

SVE MANjE SPREMAMO ZIMNICU

SVE je manje u Srbiji domaćica koje prave zimnicu, pa je i to jedan od razloga pada tražnje za šećerom. Tu su veliki trgovinski lanci koji zamenjuju domaće proizvode. Uz to, kod nas je i velika propaganda da se šećer zameni medom, rekao je Radović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Goran

22.02.2019. 16:09

2012 kad smo ga plaćali i do 120 dinara u EU je bio kao i sada od 45 do 60 centi.

Dr. Jova i Kompanija

22.02.2019. 16:21

Kada je u pitanju secer: Ne treba zaboraviti da secer nije tako opasan kao sto se kudi na "sva uta". Da bi se svako ljudsko bice normalno funkcionisalo mora dnevno da pojede najmanje dve supene kasike secera ili kroz hranu uneti u svoj organizam. To ce mu omoguciti da mu mozak radi normalno i da se ne ljulja. To narocito vazi za one koji imaju Dijabetis Tip 2 - Dijabetis za starije preko 50 godina. To je lek da mozete da stojite i hodate okolo. I to je velika istina. Sve ostalo su gole lazi.

Marko

22.02.2019. 16:21

Gde vam je sada onaj svercer MK da soli pamet narodu kako se ne moze izdrzati i jedva se pokrivaju troskovi sa 115-120 din/kg. Jadan on ne moze manje. Eto kako je gulio narod, posle crne berze 90-tih. Kad su ukinute sve carine, monopol i EU ugasila subvencije od 360 eur/t za istocnu Evropu gle kako mu je dobar srpski kupac sa 60 dinara. Ima da ga moli i za 55.

sasa

22.02.2019. 16:25

secer pojeftinio a med nam poskupeo sa 400 na 900 dinara,cudno s obzirom da pcelari hrane svoje pcele tonama secera da bi ga sto vise dobili

Kostadin

22.02.2019. 16:26

Ko misli da je sve to odnos ponude i potražnje pravi se da nema ni mozga ni mnogo pameti - kao ni ona partija koja je postavila Mladena Radovića za načelnika odeljenja za cene pri Ministarstvu trgovine.Sve dok je jedna partija (DS) dala mogućnost svojem važnom članu (MK) da bude monopolista cena je bila 100 dinara. Monopolista je izgubio monopol jer nije hteo da da prilog novoj partiji te se preselio i delimično oslobodio tržište od monopola. Tako je cena pala i ako je trž. cena oko 45 dinara,

Nemanja Simović

22.02.2019. 17:10

Први пут чујем да понуда и потражња обара нешто важно?!

Mikiboy

22.02.2019. 18:02

Urazumite se ljudi. To vam cine medvedju uslugu. Secer je neprijatelj broj1 organizmu. Kamo li te lepe srece da ga nikada nisam okusio.Najbolje bi bilo za sve sem za proizvodjace da poskupi na 5000 dinara kilogram.

Problem

22.02.2019. 19:08

su PRETERANE količine slatkiša. Više ima štetnih aditiva, boja...i svake druge hemije nego šećer.

Liffe

22.02.2019. 20:50

Plate i penzije nemaju veze sa cenom. Secer je berzanska roba i odredjuje ga cena na berzi koja je snizena usled viska secera u Indiji i drugih faktora. Secerane proslu poslovnu godinu jesu poslovale u gubitku ali ranije su nagomilale profit. U globalu cena se krece ciklicno a proizvodjaci i trejderi se hedgiraju fjucersima i opcijama i tako smanjuju svoj riziko.