PROIZVOĐAČI mleka u Srbiji biće u obavezi da dva puta mesečno testiraju svoje proizvode u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka. Analize će biti besplatne, a svaki proizvođač će dobiti smernice šta da uradi ukoliko postoje odstupanja u odnosu na evropski standard, izjavila je u sredu premijerka Srbije Ana Brnabić, prilikom obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije:

- To što Srbija sada ima akreditovanu Nacionalnu laboratoriju za građane znači veću bezbednost i bolji kvalitet hrane, a za proizvođače standardizaciju kvaliteta proizvoda i fer tržište.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, Srbija će u maju ili junu dobiti Laboratoriju za bezbednost hrane. Sama kontrola mleka u Nacionalnoj laboratoriji je važna kako bi se utvrdio kvalitet mleka i mlečnih proizvoda:

Pročitajte još - Konačno ćemo znati kakvo mleko pijemo

- Postojanje ovih laboratorija bitno je i za ispunjavanje uslova za otvaranje poglavlja 12, koje se odnosi na bezbednost hrane. Doneli smo i nove pravilnike za meso i jaja. A kada je reč o količini aflatoksina u mleku, naša zemlja teži usklađivanju sa evropskim standardima. U Srbiji je dozvoljena količina 0,25 mikrograma po litru, dok je u EU 0,05 grama.

Prema Nedimovićevim rečima, Srbija izvozi mleko u zemlje u okruženju i standardi su usklađeni sa njihovom regulativom. Naša država nema velike količine mleka da bismo mogli da izvozimo u EU.

- Otvaranje nove akreditovane laboratorije za ispitivanje mleka važan je korak ne samo u unapređenju bezbednosti i kvaliteta hrane u Srbiji, već i za put Srbije ka članstvu u EU - istakao je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

- Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost i kvalitet hrane, najkompleksinije je i tehnički najzahtevnije poglavlje u procesu pregovora o članstvu u EU. Srbija zaslužuje da ima najbolje standarde po pitanju kvaliteta hrane, a ovaj centar predstavlja dodatno ohrabrenje u procesu pristupanja Srbije EU. Oko 4,5 miliona evra, od ukupno osam miliona koliko je EU izdvojila za Direkciju, uloženo je u rekonstrukciju Centra, a ostatak za obuke zaposlenih.

Prema rečima ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, država je uspela da od 2014. “otkoči” ovaj projekat znatnim izdvajanjem budžetskih sredstava.

Foto Tanjug


Pročitajte još - Dolovac: Kvalitet mleka zadovoljavajući


SISTEM PREMIJA

LABORATORIJA za ispitivanje kvaliteta mleka u Srbiji pomoći će razvoju mlečnog govedarstva, jer će obezbediti superviziju svega što se dešava u vezi sa mlekom na prostoru naše zemlje, kazao je ministar Nedimović.

- Rad laboratorije biće i osnova za uvođenje sistema premija za mleko po kvalitetu i to bi moglo da se sprovede do kraja ove godine - najavio je Nedimović. - Da bi se to ostvarilo, potrebno nam je i da se prethodno izmeni zakon o podsticajima i uvedu skale plaćanja u odnosu na kvalitet, a to će biti urađeno u trećem kvartalu 2019. Ne može se plaćati isto svima, bez obzira na kvalitet mleka.