Kako nas deru bankari?

D. I. KRASIĆ

sreda, 06. 02. 2019. u 21:43

Како нас деру банкари?

Foto D.Milovanović, Ilustracija

U bankama koje posluju u Srbiji velike razlike između prodajne i kupovne cene stranih valuta. Nude švajcarac za 110, a za njega plaćaju 98 dinara, u menjačnicama odnos 104 prema 102

NAJSLAĐI novac banke zarađuju na provizijama i kursnim razlikama. Neretko klijente sami bankari šapatom šalju u obližnje menjačnice upućujući ih da tamo mogu da dobiju znatno povoljniji kurs, pogotovo kada je reč o većim iznosima. I dok je za evro gotovo ustaljena razlika od četiri do šest dinara između kupovnog i prodajnog kursa u bankama, razlika u slučaju švajcarskog franka ide i preko - deset dinara!

Srednji kurs “švajcarca” u sredu je bio 103,97. U menjačnicama je franak mogao da se kupi već za 104 dinara, iako nam je na samom šalteru rečeno: “Može i za 103”. Donji kurs, u slučaju kada menjaču želite da prodate franak, u sredu je bio 102. Razlika između otkupnog i prodajnog kursa u menjačnicama je tako maksimum - dva dinara. U bankama je situacija pak drastično drugačija.

Pročitajte još - Tabaković: Kurs dinara i u 2019. ostaje stabilan

Najviše što banke nude za švajcarski franak je 101,37 dinara, pokazala je kratka anketa “Novosti” na šalterima osam nasumično izabranih banaka u Beogradu. Istovremeno, franak je najjeftinije mogao da se kupi za 106,56 dinara. To je, dakle, u najboljem slučaju razlika od nešto više od pet dinara. Oni koji nisu imali sreće, mogli su da pronađu i banku koja bi im za "švajcarac" platila svega 98,25 dinara, istovremeno ih prodajući za čak 109,68 dinara. To je čak 11,43 dinara razlike između kupovnog i prodajnog kursa švajcarske valute.

- Ne isplati vam se ovde da kupite franak. Imate pored banke menjačnicu, tamo vam je mnogo povoljnije - savet je koji smo u sredu dobili od samog bankara koji nas je tiho odvratio od namere da kupimo franak za njegovim šalterom.

Banke su skuplje u odnosu na menjačnice i kada je reč o zameni evra. U menjačnicama je razlika između nižeg i višeg kursa u sredu bila najčešće od 40 do 60 para. U bankama je ona i deset puta veća!

foto P.Milošević

Za razliku od menjačnica, kojima je Narodna banka Srbije od ove godine uvela pravilo da kupovni i prodajni kurs za evro od zvaničnog srednjeg kursa smeju da se razlikuju za najviše 1,25 odsto, banke i dalje slobodno mogu da formiraju svoje kursne liste za efektivni strani novac. Doduše, razlog za uvođenje ovog ograničenja nisu menjačnice u centralnim gradskim zonama, već one po tržnim centrima, aerodromima, benzinskim pumpama i drugim mestima gde u blizini nema druge mogućnosti za menjanje novca, pa su razlike od srednjeg kursa išle i po pet, šest dinara i ka otkupu, i ka prodaji efektive.

OTKUP TRIPUT VEĆI

PREMA podacima Narodne banke Srbije, tokom cele prošle godine ovlašćene banke i filijale NBS ukupno su otkupile od klijenata 3,6 milijardi evra efektivnog stranog novca. Istovremeno su prodale 1,18 milijardi evra efektivnog stranog novca. Najveća mesečna prodaja stranog novca zabeležena je u decembru - 120,6 miliona evra, dok je otkup bio “najjači” u maju mesecu - 384,34 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Zar Se Čudimo

07.02.2019. 04:59

kao niko to ne zna. Pišete o tome svakih mesec dana i nista ne daje efekta kada vlast sama po sebi brani takve

ivan

07.02.2019. 05:30

Kada ce neko da proveri menjacnice na granicnim prelazima i na aerodromu.Prodaju evro po 125,a placaju 115,bitno je da je srednji kurs 120.To traje godinama i niko im nista ne moze.

Ник Ћулибрк

07.02.2019. 06:19

Да закључимо - банке нас деру тако што им држава то дозвољава регулативом.

raca

07.02.2019. 07:11

PA STA TU NIJE JASNO-kupujem prodajem,moje je da ponudim ,kome odgovara on ce uzeti kome ne on nece .Niko nikog ne tera da radi nesta sto mu ne odgovara .

Vlade

07.02.2019. 09:15

.NIKO NIKOG NE TERA U BANKU MENE BRINE ŠTO JE VEĆINA MUČENIKA KREDITNO NESPOSOBNO A OVI ŠTO IMAJU PARE IMAJU SVE .IMAJU KAPITAL SA KOJIM TRGUJU UZ POMOĆ INSAJDERA U VIDU PROCENITELJA, VEŠTAKA,JEFTINU RADNU SNAGU KOJA RADI I PO 12 I VIŠE SATI SAMO MI NIJE JASNO KAKO VOĐE SINDIKATA SA BEDNIM PLATAMA KUPUJU STAN U BEOGRADU GDE JE KVADRAT ZNATE VEĆ KOLIKO.

sale

07.02.2019. 09:57

Privatno lice moze da bira gde ce promeniti svoje devize ali kad uplacujete svoje arazmane u turistickim agencijama moras u banku e tu je otimacina