DONETA ODLUKA: Turski tok će proći kroz Srbiju!

G. Čvorović

01. 02. 2019. u 20:20

Srbija će moći da se priključi na Turski tok, proističe iz mišljenja koje je večeras doneo nadležni Sekretarijat Energetske zajednice iz Beča. Istovremeno su postavljeni uslovi koji će pritom morati da se ispoštuju

ДОНЕТА ОДЛУКА: Турски ток ће проћи кроз Србију!

Foto Promo

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


SRBIJA će moći da se priključi na Turski tok, proističe iz mišljenja koje je večeras doneo nadležni Sekretarijat Energetske zajednice iz Beča. Istovremeno su postavljeni uslovi koji će pritom morati da se ispoštuju.

U svojoj proceni, Sekretarijat, s jedne strane, zaključuje da će novi naftovod koji ulazi u zemlju sa juga poboljšati sigurnost snabdevanja diversifikacijom puteva. S druge strane, takođe se ističe da će to učvrstiti i održati dominaciju Gasproma i Srbijagasa.

Zato se od Agencije za Energetiku Srbije traži da prilikom ovog projekta stvori likvidno i transparentno tržište u Srbiji i susednim zemljama, i mogućnost trgovanja za sve učesnike na tržištu. U Sekretarijatu su naglasili da su se u svojoj proceni usredsredili na potrebu stvaranja konurentnog tržišta gasa koje ispravno funkcioniše u Energetskoj zajednici na osnovu jednakih pravila i uslova.

Pročitajte još: "Turski tok" stiže do nas


- Činjenica da je Energetska zajednica u svom Mišljenju "zaključila da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz diversifikaciju ruta snabdevanja", potvrda je naše argumentacije i očekujem ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodelu kapaciteta i donošenje investicione odluke. Ovo Mišljenje pokazatelj je da je projekat dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Republike Srbije kao i sa evropskim energetskim direktivama, izjavio je Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Određeni uslovi koji su dostavljeni kroz Mišljenje Energetske zajednice, a pre svega sa stanovišta jačanja konkurencije, upućeni su Agenciji za energetiku Republike Srbije koja će ih, kao nezavisno regulatorno telo u skladu sa Zakonom, uzeti u obzir u daljim koracima vezanim za realizaciju projekta, saopštili su iz Ministarstva za rudarstvo i energetiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

fisherman

01.02.2019. 22:57

@Bre - Pa da mogu oni bi i zabranili,na njihovu veliku zalost,to se kosi sa interesima bogatijeg dela Evrope.Zasto bi Nemacka,Austrija placala skuplji gas iz SAD? Sve je interes,a ovoga puta kauboji su se preracunali.

неимени

01.02.2019. 21:13

Србија, нестрпљење, одлука, мишљење...немојте више свега вам.

PITANJE

01.02.2019. 21:19

Šta mislite ko će prvi zatvoriti ventil Rusija zbog Ukrajine i EU ili Turska zbog Kosova i Bosne a?

LNG terminal

01.02.2019. 22:11

@PITANJE - Ili će da ga zatvori Hrvatska zbog poglavlja jer ako ga neko od ovih zatvor to će biti samo milioni za hrvatski LNG?

ali i

01.02.2019. 22:54

@PITANJE - Ако турци затворе, то је ШАХ, а МАТ је ако онда Руси затворе Турцима.

Kažu

01.02.2019. 21:19

Hrvatski izvoz u Republiku Kosovo posle takse Srbiji je povećan za čak 35% prošli mesec a Makedonski čak 40%!

Thor

01.02.2019. 22:26

@Kažu - Nazdravlje im bilo. Ako makedonska roba nije uspela da udje na siptarsko trziste sve ove godine, onda ima neku falinku. Il' kvalitet il' cena. Hrvatska roba je bez ikakve sumnje skuplja. Srbija treba da se orijentise na druga trzista jer ako su nam Siptari najveci domet, onda smo definitivno za otpad.

Rade Bg

01.02.2019. 21:20

Juzni tok nije valjao a Turski valja. I mi kao Srbija zelimo u tu istu Evropu?!?! Malo suludo.

Анти Антифа

01.02.2019. 21:25

Србија треба да гледа свој интерес а не интерес Немачке и Енглеске

Мајо

01.02.2019. 21:53

Србијо прогледају очима Штази Душмани раде,Запад,каубоји

Novosti

01.02.2019. 22:12

.....Trgovački sud u Zagrebu odbio je kao neosnovan tužbeni zahtev "Jugobanke" a.d. Beograd u stečaju, koja je od Hrvatske tražila isplatu gotovo 21 milion evra i 2,6 miliona švajcarskih franaka....

Tarabic

01.02.2019. 22:33

od ovog posla sirotinja u srbiji nece imati ni cent dzaba se rulja raduje. Ovo znaci da deo kolaca koje ce da zgrabe nasi lopovi ruski zahvatice i evropski kakva crna konkurencija. cena na pumpama govori sve