Boško Buha ide na doboš

D. I. K. - S. B.

25. 01. 2019. u 21:28

Бошко Буха иде на добош

Spomenik heroju ne sme da se dira

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prodaje memorijal na Jabuci kod Prijepolja. Nude se i Dom kulture, Muzej pionira...

MEMORIJALNI centar "Boško Buha" je - na prodaju. Mesto na kome je ubijen mladi narodni heroj, a koje su nekada obilazile generacije đaka, stigao je na doboš kao deo imovine preduzeća "Putnik Prijepolje" u stečaju. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika nudi kompleks na Jabuci, kroz tri celine, po početnoj ceni od 98,3 miliona dinara, odnosno oko 800.000 evra. U oglasu se ne spominje da je Memorijalni kompleks pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Taj nivo zaštite u opštini Prijepolje uživa još jedino manastir Mileševa.

Prodaja je zakazana za 28. februar. Prodavac od potencijalnih kupaca traži samo depozit. Ne upozorava na to koje su obaveze eventualnog novog vlasnika.

Na prodaju su Dom kulture, Muzej pionira i omladine Jugoslavije i Spomen-dom "Boško Buha", koji je sagrađen od "pionirskog dinara". Nudi se i hotel od 4.770 kvadratnih metara, sa bazenom i terenima, prilično ruinirani paviljoni za smeštaj gostiju, ali i dve vile. Na spisku imovine za prodaju je i građevinsko zemljište na oko dva hektara. Zemljište je Opština svojevremeno ustupila tada najvećem turističkom preduzeću "Putnik", a ono ga je kasnije prodalo privatnicima.

Pročitajte još - Započeta sanacija Dečjeg pozorišta „Boško Buha“

O muzejskoj zbirci u Muzeju pionira brine Narodni muzej u Prijepolju.

- Memorijalni kompleks "Boško Buha" je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, i to kao dobro od izuzetnog značaja - kaže Zvonko Mandić, v. d. direktora Narodnog muzeja u Prijepolju. - U sastavu memorijalnog kompleksa je i Muzej pionira. U njemu su eksponati koji su u našoj nadležnosti. Mi možemo da ih, ako treba, preselimo, jer smo nadležni za pokretna kulturna dobra. Deo te postavke je preseljen u naš depo. Nismo nadležni za imovinska pitanja. Ukoliko neko kupi oglašenu imovinu, moraće da se konsultuje sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika. Sasvim je sigurno da spomenike neće smeti da dira. Može da kupi zemlju, ali spomenik Bošku Buhi ne sme da dira.

I ova vila je u ponudi

Nekada je kompleks na Jabuci, posle Kragujevca, bio najposećeniji memorijalni centar u Srbiji. Od 1991. i ratova, ova destinacija je izbrisana iz školskog programa. Nijedan učenik niti ekskurzija se više nisu uputili stazom kojom je poslednji put prošao čuveni bombaš.

CENA PADA

PRAVILA javnog nadmetanja predviđaju da početna cena pri prvoj prodaji iznosi 50 odsto procenjene vrednosti imovine. Ukoliko prva prodaja propadne, sledeći put početna cena pada na 20 odsto procenjene vrednosti. U trećoj prodaji kreće se od svega pet odsto procenjene vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

naranca

28.01.2019. 15:27

@Рашо - Danas samo mrznja prema Srbima ima izuzetan znacaj.Da nije nje Svet bi propao,

naranca

28.01.2019. 15:24

Ni orao ni kopao a sada prodajem I skidam kajmak.Slatki kapitalizam.Komunisti su nas upropastili!!!!!!Zivelo ovako.....