KUPOVINA RADIJUS VEKTORA I AVKOMA: Za dva operatera 120 miliona evra

E.V.N.

utorak, 15. 01. 2019. u 07:28

КУПОВИНА РАДИЈУС ВЕКТОРА И АВКОМА: За два оператера 120 милиона евра
Kupovina "Radijus Vektora" i "Avkoma", deo strateškog plana jačanja "Telekoma Srbija" na regionalnom tržištu. Ovim preuzimanjem u bazu stiglo još 138.000 novih korisnika

TELEKOM Srbija" potrošio je za kupovinu dva kablovska operatera oko 120 miliona evra, saznaju "Novosti". Srpski državni teleoperater platio je "Radijus vektor" oko 108 miliona evra, a AVcom oko 12,5 miliona evra.

Zajedno sa prethodnom akvizicijom, kupovinom kablovskog operatera "Kopernikus" koja je zaključena krajem prošle godine, "Telekom" je uvećao broj korisnika za više od 338.000. Uz "Kopernikusovih" 200.000 korisnika kablovske televizije i interneta, "Telekomovim" korisnicima pridružilo se i 120.000 domaćinstava i poslovnih korisnika u mreži "Radijus vektora" i još oko 18.000 AVcom korisnika.

Srpski "Telekom" u planu ima još akvizicija - i to nekoliko manjih operatera, čija bi kupovina trebalo da se okonča do aprila ove godine. Sve je to predviđeno u okviru strategije "Milion plus" kojom bi "Telekom" u narednom periodu imao više od milion korisnika TV i interneta.

Pročitajte još - "Telekom" želi milion na mreži

Još prošlog leta ova državna telekomunikaciona kompanija otkrila je svoj plan akvizicija kablovskih operatera na srpskom tržištu i širenje u oblasti TV usluga. Ovi poslovni planovi deo su globalnog trenda ukrupnjavanja telekomunikacionog tržišta, a cilj koji je "Telekom" već isticao je pozicioniranje kompanije kao regionalnog lidera u oblasti telekomunikacija.

"Telekom Srbija" u novembru je postao i zvaničan vlasnik 100 odsto udela drugog po veličini kablovskog operatera u Srbiji, kompanije "Kopernikus tehnolodži". Cena je iznosila manje od 1.000 evra po korisniku interneta i multimedije. Tom akvizicijom državni teleoperater je povećao svoju televizijsku korisničku bazu za oko 30 odsto, a učešće na tržištu televizije za sedam procenata. Transakcija je delom finansirana iz sopstvenih sredstava, a delom iz kreditnog aranžmana.


MILION PLUS

"TELEKOM Srbija" trenutno ima više od 700.000 korisnika televizije. U kompaniji očekuju da milionitog korisnika dobiju već krajem marta ove godine. Istovremeno, kroz projekat "Milion plus" planira se i jačanje regionalne pozicije kompanije - u BiH i Crnoj Gori, ali i drugim državama, poput Austrije gde "Telekom" posluje kao virtuelni operater.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ekonomija

15.01.2019. 08:32

Racunajuci prosecnu pretplatu, mesecni prihod Telekoma od ove kupovine bice oko 2.7-3.0 miliona evra. Povracaj ulozenog za neke 4 godine ili jos pre kada nivelisu cene na visi nivo, a to je sigurno. Monopol,bez trzisne utakmice i extra profit, to je u osnovi svake trgovine.

900 evra po korisniku

15.01.2019. 08:35

Koliko godina treba da prodje da po korisniku uzme 900 evra i bude na nuli? A gde su silni troskovi dok prodju te godine dok su na nuli?! Samo zbog ova dva operatera "Radijus Vektora" i "Avkoma mora od svakog 138000 korisnika da uzme 900 evra samooo da bi bio na nuli?! Kao to je jacanje i strateski biznis potez?!. To sa biznisom nema veze ali kad se gleda sa tacke propagande, Samo jedna rupa (operater) u propagandi moze im potopiti brod i ode im i vlast i vlasnistvo Srbije! Isplati se onda!