DOK se ne otklone svi nedostaci, radovi na izgradnji cevovoda za mini-hidroelektranu (MHE) u Rakiti ne mogu biti nastavljeni. Rešenjem građevinske inspekcije, radovi su stopirani, a nadležni su utvrdili da su cevi korodirale, da ne postoje betonske i peščane obloge na delu cevovoda i da nije urađeno geodetsko snimanje terena. S druge strane, izvođači radova najavljuju žalbu drugostepenom organu.

Sve nepravilnosti utvrđene su vanrednom inspekcijskom kontrolom, na osnovu prijave koja je podneta opštinskoj građevinskoj inspekciji u Babušnici. Kako se navodi u rešenju, radovi i građevinski proizvodi ne odgovaraju zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta.

I dok je privremena tačka stavljena na ovaj veliki ekološki problem, samom izgradnjom MHE stavljena je tačka i na ekonomski, ali i bilo koji drugi aspekt ovog kraja. Pomenuta MHE može da uništi vodotok, biljni i životinjski svet i malo ko bi se od potencijalnih posetilaca i turista odlučio posle njene izgradnje da poseti ovaj kraj, koji je jedno vreme živeo od turizma. Upravo zato i višemesečni bunt meštana na čijem je čelu Desko Stojanov, predsednik MZ u mestu sa oko 200 žitelja, kao i organizacija "Odbranimo reke Stare planine".

Pročitajte još - Požar na gradilištu mini-hidrocentrale u selu Rakita (VIDEO)

Kako smatraju u zvonačkom kraju, ovo će definitivno uništiti ono što je preostalo i bukvalno opustošiti ovaj deo Srbije, koji i posle svega polaže nadu u razvoj turizma i stočarstva.

- Izgradnjom MHE korist će imato samo investitor, a narod koji je ovde vekovima neće imati ni vodu za piće, a o posetama turista nema ni govora - objašnjava Stojanov. - Investitor iz Beograda uzima čak i parcele koje nisu njegove, dovodi privatno obezbeđenje, preti nam na razne načine, ali mi nećemo odustati od našeg zahteva da se izgradnja prekine. Mašine i radnici uništavaju našu imovinu, a istu sudbinu doživeće i kanjon ove inače male reke. Obraćali smo se zvaničnicima na mnoge adrese, međutim, zasada ne nailazimo na razumevanje.

MINISTARSTVO ANALIZIRA

NEDAVNO je ministar energetike Aleksandar Antić izjavio da Srbija trenutno ima 170 MHE iz kojih dobija 65 megavata struje. On je naveo, da postoje pojedinačni slučajevi koji se analiziraju, kako bi se utvrdilo da li postoji bilo kakav loš uticaj na životnu sredinu.