NAŠA država je prošle godine postala svetski lider po povećanju proizvodnje sirovog čelika sa stopom rasta od 38,9 procenata, prema podacima Svetske asocijacije čelika.

Železara Smederevo, kojom upravlja kineska HBIS grupa, prema podacima objavljenim na zvaničnom sajtu Svetske asocijacije čelika, u prvih 11 meseci 2018. godine proizvela je 1,8 miliona tona sirovog čelika u odnosu na 1,3 miliona tona u istom periodu godinu ranije, što je respektabilan rast, u svetskim razmerama - od 38,9 odsto.

- Taj rezultat je izuzetan - kaže za "Novosti" profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić. - Kada su preuzimali železaru, Kinezi su i najavili da će ostvariti maksimalnu proizvodnju i pokazalo se da se radi o ozbiljnim ljudima, ozbiljnoj kompaniji.

Pročitajte još - Smederevska železara na čeličnim nogama

Profesor Savić kaže da je ostvarena proizvodnja veoma značajna za srpsku privredu, a pogotovo za 5.000 radnika koji ostvaruju dohodak, a Srbiji idu porezi i doprinosi.

- Rezultat bi bio još spektakularniji da se radi o čisto našoj firmi, ali kada znamo šta se sve sa Železarom događalo u ranijem periodu, počevši od poslovanja u staroj SFRJ, pa preko preuzimanja od strane američkog "Ju-Es stila", koji nam je "vratio" kompaniju za svega jedan dolar, preko neuspešnog pokušaja sa menadžerom Kamarašem, sada sa upravom Kineza moramo da budemo i te tako zadovoljni postignutim.

Profesor Savić kaže da ekonomisti vole da istaknu da je u ovakvim situacijama postignut "drugi najbolji rezultat". Prvi bi bio, naravno da je Železara u potpunosti naša.

- To je realnost, a da li smo mogli bolje, to je za drugu priču. U svakom slučaju, Železara Smederevo je tik iza "Fijata" po izvozu na listi najvećih srpskih izvoznika i taj podatak dovoljno govori sam za sebe.

Pročitajte još - Vučić: Železara Smederevo izborila jednu važnu pobedu

Statistika Svetske asocijacije čelika pokazuje da je iza naše zemlje, prema rastu proizvodnje čelika, drugi Vijetnam, sa rastom proizvodnje u posmatranom periodu od 35,9 odsto, na 12,8 miliona tona.

REGION U PADU

OGROMAN broj zemalja je zabeležio pad proizvodnje. Taj negativan trend pogodio je i i pojedine zemlje u našem okruženju, poput BiH, u kojoj je proizvodnja čelika smanjena u 11 meseci prošle godine za 9,4 odsto. U BiH je od januara do kraja novembra prošle godine proizvedeno 616.000 tona čelika, za razliku od 680.000 tona u istom periodu godinu ranije. Neznatan pad proizvodnje, od 0,1 odsto, zabeležila je i susedna Makedonija, koja je u tom periodu proizvela 239.000 tona čelika.