Račune od marta plaćamo i licem

V.N.

08. 01. 2019. u 17:07

Iz Narodne banke Srbije najavljuju uslugu. Vizuelno identifikovanje stranke

Рачуне од марта плаћамо и лицем

Depositphotos

GRAĐANI Srbije će od marta ove godine moći da plaćaju račune sistemom "prepoznavanja lica", najavljuje za Tanjug guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine omogući novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine.

- Biće moguće da se preko "Skajpa" ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje. To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca kako bismo mogli da pustimo tu novu uslugu u promet - kazala je srpska guvernerka.

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem te usluge znaće se nakon sastanka Komiteta Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, koji će biti održan 23. januara.

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje te institucije bude "pozitivno" plaćanje "licem" moglo bi da startuje i u februaru.

Plaćanje telefonom, tabletom i putem "Skajpa" ne zahteva nova tehnička rešenja, niti će banke koštati novca, istakla je Tabakovićeva i poručila da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka, tako i u smislu moguće zloupotrebe u "pranju novca".

Jorgovanka Tabaković

ZA NEKOLIKO SEKUNDI

SISTEM instant plaćanja u Srbiji je startovao 22. oktobra prošle godine. Od tada klijenti većine banaka svoje platne naloge realizuju za svega nekoliko sekundi. Od momenta uplate do trenutka kada novac "legne" na račun primaoca, prolazi svega nekoliko sekundi, bez obzira na to koje je doba dana ili noći.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

kengur

08.01.2019. 17:11

ko je nas pitao da li mi želimo i slažemo se sa tim nivoom zadiranja u našu privatnost?!

misa

08.01.2019. 22:45

@kengur - Ti to ne moraš ako ne želiš! Kao i svaka elektronska usluga svuda u svetu, dostupna je ako je želiš. Učini uslugu ostalima, informiši se malo pre nego što nešto kažeš!