KADA vas zaskoče prodavci na ulici ili tržnom centru i traže da promenite svog telekomunikacionog operatera nudeći povoljne pakete, niko vas ne obavesti da veliki broj uobičajenih usluga više nećete imati. U to se uverite u trenutku kada vam zatrebaju i kada je najteže. Nekoliko naših čitalaca javilo nam se posle praznika žaleći se da putem SBB fiksne telefonije nisu mogli da pošalju telegram rođacima koji su dobili prinovu, kao ni onima čiji su članovi porodice preminuli.

Pročitajte još:U SBB opet poskupeli, a komisiju još nisu obavestili

Ipak, u trenutku kada ne radi pošta, jer su novogodišnji praznici, ne postoji opcija da pošaljete čestitke ili izraze svog žaljenja.

U petak smo pokušali da dobijemo informaciju zašto SBB nema ovu uslugu, gde su nam rekli:

- Poslali smo zahtev "Pošti Srbije" za odobrenje da se sa brojeva SBB-a omogući naručivanje telegrama - kažu za "Novosti" u SBB. - Trenutno smo u pregovorima, procedura je nešto duža i nadamo se pozitivnom odgovoru.

Pročitajte još: Telekom Srbija nije kupio televiziju Kopernikus

Prema sadašnjim stanju stvari, telegram je, telefonski, moguće poslati samo sa fiksne linije "Telekoma Srbija", koji ima višegodišnju saradnju sa "Poštom" i koji redovno ima ovakvu uslugu.

- Telegram je pisano saopštenje koje predaje korisnik usluga, fizičko ili pravno lice, neposredno na šalteru pošte ili pozivanjem broja 1961 sa fiksnog telefona operatora "Telekom Srbija" - jasno se navodi na internet stranici javnog preduzeća "Pošta Srbije".

Osim prijema telegrama, SBB ne nudi ni uslugu telefonskog buđenja (broj 19811). Ali od ostalih komercijalnih servisa, i to svog konkurenta - "Telekoma Srbija", SBB svojim pretplatnicima omogućava korišćenje tri broja: 19820, 19821 i 19822, odnosno dobijanje informacija o kursnoj listi, važnim telefonima, držurnim klinikama i apotekama u Beogradu, kao i dobijanje meteoroloških podataka, loto izveštaja i informacija o verskim praznicima.

Takođe, SBB korisnicima fiksnih telefona dostupna su i razna obaveštenja "Telekoma Srbija" na broju 19812, a u cenovniku postoji i usluga dobijanja informacija o brojevima telefona pretplatnika "Telekoma" - 11811.

Kada je reč o hitnim službama, poput policije, hitne pomoći, vatrogasaca... ovi telefonski brojevi dostupni su korisnicima fiksne telefonije SBB, kao i brojevi usluga od javnog interesa (1985, 1987...) - služba za obaveštavanje i uzbunjivanje, pomoć na putu...

STATISTIKA SLANjA

PREMA poslednjim dostupnim podacima, tokom 2017. godine "Pošta Srbije" je primila i poslala 251.104 telegrama. Od tog broja, 84 odsto se odnosilo na telegrame u unutrašnjem saobraćaju, dok je van zemlje poslato ukupno 40.210 telegrama. Pošta Srbije je tokom 2017. uručila i 29.418 telegrama koji su na adrese u Srbiji poslati iz drugih zemalja.