SUDBINA GIGANTA IZ PANČEVA: Rusi kibicuju Petrohemiju

E. R.

28. 12. 2018. u 08:05

Kupovina pančevačkog hemijskog kompleksa je deo ekonomskog paketa koji Srbiji donosi Putin. Zainteresovano nekoliko ruskih giganata, a među njima i Naftna industrija Srbije

СУДБИНА ГИГАНТА ИЗ ПАНЧЕВА: Руси кибицују Петрохемију

RUSKI giganti, ipak, ne odustaju od srpske “Petrohemije” i najizgledniji su partner ovog hemijskog kompleksa iz Pančeva. Ova kupovina je deo ekonomskog paketa koji Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije donosi Srbiji sredinom januara, nezvanično saznaju “Novosti”.

Tender za privatizaciju pančevačke fabrike biće raspisan u februaru naredne godine. Nekoliko ruskih kompanija je, kako saznajemo, zainteresovano da kupi “Petrohemiju”, ali najozbiljniji igrač je Naftna industrija Srbije. I prethodnih godina se NIS pojavljivao kao jedan od zainteresovanih za privatizaciju “Petrohemije”, ali do danas to nije nikad zvanično potvrđeno.

- “Petrohemija” je prošle godine imala najveću neto dobit u Srbiji - kaže naš sagovornik. - Posle otpisa dela dugova i konvertovanja dela obaveza u akcije preduzeća, njena dobit je u 2017. godine bila vredna 40,4 milijarde dinara. Rusi su veoma zainteresovani za saradnju sa “Petrohemijom”, ali ako do nje, ipak, iz nekih razloga ne dođe, Srbija ima plan B. U svakom slučaju ćemo pronaći strateškog partnera pančevačkog giganta.

OD GUBITAŠA DO PROFITERA NAJVEĆI neto dobitak od 40,4 milijarde dinara, prošle godine ostvarila je “Petrohemija”, godinama poznata po gubicima. Ovoj fabrici je lane odobren unapred pripremljen plan reorganizacije kojim joj je otpisano 47,7 odsto dugova. Preostalih 52,3 odsto obaveza konvertovano je u akcije preduzeća.

Kako ističe naš sagovornik, ukoliko Rusi odustanu od ovog poduhvata, Srbija računa na kineske gigante. Koliko su oni zainteresovani da sarađuju sa “Petrohemijom”, biće poznato u aprilu kada se očekuje dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga. Sa njim bi u Srbiju trebalo da stigne i delegacija kineskih privrednika.

I prethodnih godina je bilo pokušaja da se nađe kupac za “Petrohemiju”, ali rezultata nije bilo. Lane je Ministarstvo privrede pozvalo zainteresovane za kupovinu tri fabrike, među kojima je bila i “Petrohemija”. Za ovo pančevačko preduzeće stigla su dva pisma o zainteresovanosti za saradnju.

- Taj lanjski javni poziv nije imao obavezujući karakter - ističe naš sagovornik. - Sa njim se samo opipava “puls” privrednika, i domaćih i stranih, za privatizaciju fabrika. Za razliku od njega, u februaru će biti raspisan tender, a sve prijave zainteresovanih za partnerstvo će biti obavezujuće.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Maya

28.12.2018. 09:30

Зашто се продаје фирма која ради позитивно? Постајемо робље у својој земљи.

Milomir

28.12.2018. 12:20

@Maya - Mozda postajemo i krastavci? Jedini zdravi oblici kolektivne svojine su d.o.o. i a.d.Hoce li nacional-boljsevici jednom sjahati sa mozgova normalnih ljudi?

Dragan

28.12.2018. 10:35

Ovom drustvu treba pod hitno dobar lek, kako drugacije objasniti spinovanje vlasti u vezi sa "Petrohemijom". Sad je najveci gubitas, normalno izvedeno iz te sarene laze i plate zaposlenih su vrlo skromne za doticnu bransu. A onda se pojavi prica peti izvoznik u Srbiji, zanimljivo.

Briljantna civilizacija

28.12.2018. 11:55

veliki pljačkaju male i tuku se za njihovu imovinu! Kako li smo uspeli tako daleko da doguramo?! Umesto toljaga, atomske bombe! Koje to visokoumne glave čovečanstvo vode?

veselnik

28.12.2018. 13:51

U ozbiljnim drzavama strateske firme imaju punu podrsku. Kod nas NIKO ko proizvodi ili gradi, odnosno proizvodna privreda generalno nema podrsku na nivou drzave. Macehe ne podrzavaju pastorke, ali ih bar ne prodaju za proviziju...

Sto bi rekli iz vlade

28.12.2018. 14:42

DA nije tuzno bilo bi smesno.Da toliko drzava nije sposobna da koristi svoje trziste, svoje radnike, svoje resurse, svoje zlato, svoje prodavnice, svoje fabrike, strasno.U skupstini su vaspitani od mladosti sve isti ljudi da kad dodjes na vlast Srbija je tvoja i sve je na prodaju za provizije.Strasnije i tuznije je koliko je narod prost i ne razume da je ovo kriminalno delo upereno protiv urusavanje Srbije. Volim Ruse i ovo nema veze sa njima, nego narkomanski trend prodaja sve iz kuce!