Kompanija Ikea će na proleće 2019. godine, pored svoje robne kuće u Bubanj potoku, kraj auto-puta Beograd-Niš, početi izgradnju Begradskog trgovačkog centra površine veće od 40.000 kvadratnih metara, u šta će uložiti 50 miliona evra.

Direktor za razvoj u Ikei za Jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić je danas izjavioda se završetak trgovačkog centra, gde će raditi više od 400 ljudi, očekuje na proleće 2020. godine.

Na pitanje koji proizvođači će imati svoje prodajne objekte u sklopu tog centra, Lalić je kazao da je još rano govoriti o brendovima, ali da će se prvi put pojaviti mnoge robne marke koje sada nisu na tržištu Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: "Ikea" ukida 7.500 radnih mesta

"Došli smo u Srbiju da ostanemo dugoročno, a novi investicioni ciklus u Beogradski trgovači centar je potvrda toga", kazao je Lalić u Vladi Srbije prilikom potpisivanja memoranduma o saradnji na projektu izgradnje trgovačkog centra Ikee.

Lalić je memorandum potisao s ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović i sa zamenikom gradionačenika Beograda Goranom Vesićem.

PROČITAJTE JOŠ: Nove investicije u Srbiji - dugoročna orijentacija Ikee

Po Lalićevim rečima, investicijom u novi centar dodatno se unapređuje komercijalna zona u delu Beograda koji je je ranije bio močvaran.

Sa tom investicijom ulaganja Ikee u Srbiju biće oko 120 miliona evra.

"Očekujemo dalji rast tržišta Srbije i zato i dalje investiramo", rekao je Lalić i dodao da je od dolaska Ikee u Srbiju, avgusta 2017. godine, tržište nameštaja povećano 14 odsto.

Ministarka Mihajlović je rekla da Ikea prtner Vlade Srbije i da je sa njom mnogo toga u Srbiji urađeno prvi put, poput izdavanja elektronske građevinske dozvole.

foto Z.Jovanović

"Ikea je bila prva i kada je u pitanju mentorski rad predstavnika resornog ministarstva sa velikim investitorima", rekla je Mihajlović i izrazila zadovoljstvo što će u novom centru biti zaposleno 400 ljudi.

Ona je navela da je Ikea pokazala i kako treba da radi društveno odgovorna kompanija koja daje primer rodne ravnopravnosti, odnosno koja sprovodi usklađivanje roditeljstva i posla.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je ulaganje Ikee dobar signali i drugim investitorima da dođu u Srbiju.

"Srbija je ove godine privukla više stranih investitora od svih bivših zemalja Jugoslavije zajedno", podsetio je Vesić.

Kako je naveo, Beograd koji proizvodi 40 odsto BDP-a Srbije, ove godine izdao građevinske dozvole u decembru za više od milion kvadratnih metara.

Vesić je istakao da se Beograd kontinuirano trudi da olakša investicije, zbog čega je gradska uprava poslednjih meseci donela niz odluka o novim olakšicama za ulagače.