Mađari među vodećim bankarima

D. I. KRASIĆ

subota, 22. 12. 2018. u 13:01

Мађари међу водећим банкарима

Francuska bankarska grupacija najavila prodaju OTP banci

Odnos snaga na bankarskom tržištu u Srbiji posle prodaje Sosijetea. Pod kapom OTP biće tri banke sa ukupnim učešćem 14 odsto

BANKE u stranom vlasništvu preovladavaju na srpskom finansijskom tržištu. Ima ih ukupno 20 naspram osam u domaćem vlasništvu. Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, banke u stranom vlasništvu imaju čak 75 odsto tržišnog učešća kada se posmatra ukupna imovina i kapital. Kada OTP banka i zvanično preuzme francuski Sosijete ženeral u Srbiji, ovaj udeo neće se menjati, ali će među dominantnim vlasnicima doći do "preraspodele snaga". Okončanjem ove transakcije, ukupno učešće ove mađarske banke vinuće ih u vrh srpskog bankarskog tržišta.

Pročitajte još - OTP kupuje Sosijete ženeral: Novi gazda - stara pravila

- Dominantno učešće u bankarskom sektoru Srbije, sa ukupno osam banaka, imaju banke poreklom iz Italije, Austrije, Francuske i Mađarske - navodi se u poslednjem dostupnom izveštaju sektora za kontrolu banaka NBS, zaključno sa junom 2018. - Svaka ima po dve banke na tržištu Srbije.

Ovih osam banaka imaju udeo u ukupnom bilansnoj sumi od 57,7 odsto.

- Prvi put od kada se posmatra bankarski sektor po vlasništvu, banke iz Grčke nisu u grupi banaka s dominantnim tržišnim učešćem zbog promene vlasništva jedne banke koja je prethodno bila grčka - napominju analitičari NBS.

Reč je o Vojvođanskoj banci koju je prethodno kupila OTP banka od grčke NBG banke, ne menjajući joj ime. Listu najvećih banaka u Srbiji, prema kriterijumu bilansne aktive (imovine) predvodi Banka Inteza, sa tržišnim učešćem od 15,8 odsto.

- Uz nju, tržišno učešće iznad 10 odsto, na dan 30. juna 2018. godine, imale su Unikredit banka, 11,9 odsto, i Komercijalna banka 10,9 odsto - navodi se u izveštaju NBS.

Sosijete ženeral banka zauzima četvrtu poziciju, sa tržišnim učešćem od 8,4 odsto, dok je Vojvođanska banka na 10. mestu, sa 3,5 odsto učešća. OTP banka, pak, ima 2,21 odsto tržišnog učešća po ukupnoj bilansnoj aktivi.

Kada se okonča najavljeno preuzimanje, pa sve tri banke budu "pod kapom" mađarskog OTP, njihovo ukupno tržišno učešće biće oko 14,15 odsto, što će ovu bankarsku grupaciju vinuti u sam vrh srpskog bankarskog tržišta.


NA TRŽIŠTU - 28

BANKARSKI sektor Srbije je na kraju juna 2018. godine činilo 28 banaka, što je za jednu banku manje nego na kraju marta 2018. godine, pošto je u međuvremenu NBS oduzela dozvolu za rad Jugobanci a. d. Kosovska Mitrovica, pokazuju podaci centralne banke. Organizacionu mrežu banaka u Srbiji čini 1.616 filijala, ekspozitura i drugih poslovnih jedinica i 23.138 zaposlenih radnika.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije