OTP kupuje Sosijete ženeral: Novi gazda - stara pravila

D. I. KRASIĆ

20. 12. 2018. u 12:23

Francuska bankarska grupacija "Sosijete ženeral" potvrdila da planira prodaju mađarskoj OTP banci. Još nije tražena dozvola za kupovinu od NBS. Za klijente i dalje sve isto

ОТП купује Сосијете женерал: Нови газда - стара правила

NOVI vlasnik Sosijete ženeral banke u Srbiji biće OTP banka, ukoliko za ovu kupoprodaju dobije dozvolu Narodne banke Srbije i antimonopolske komisije. Ova francuska bankarska grupacija objavila je da je potpisala ugovor o planiranju prodaje Sosijete ženerala u Srbiji "OTP grupi". Za ceo posao preuzimanja biće potrebno nekoliko meseci, a do tada se za klijente ništa ne menja.

- SOGE Leasing i "SOGE osiguranje" obuhvaćeni su procesom prodaje, dok će "Sosijete ženeral grupa" ostati u Srbiji kroz ALD Automotive - rečeno je "Novostima" u ovoj banci. - Zatvaranje transakcije trebalo bi da se desi u narednim mesecima. "Sosijete ženeral grupa" i "OTP grupa" zajedno će raditi na pridobijanju potrebnih odobrenja.

Budući vlasnik, kako je "Novostima" potvrđeno u Narodnoj banci Srbije, još nije zatražio odobrenje ove institucije za pomenutu kupoprodaju.


PROČITAJTE JOŠ:
OTP kupuje Sosijete?

- Nijedno lice, ni fizičko, ni pravno, nije tražilo, a samim tim nije ni dobilo prethodnu saglasnost NBS za sticanje vlasništva u banci Sosijete ženeral Srbija - ističu u NBS. - Napominjemo da svaka promena vlasništva u banci sa sedištem u Republici Srbiji, koja bi omogućila potencijalnom kupcu sticanje od pet odsto i više glasačkih prava u toj banci, podleže pribavljanju prethodne saglasnosti NBS, koja podrazumeva ocenu ispunjenosti uslova propisanih Zakonom o bankama i podzakonskim aktima donetim na osnovu ovog zakona.


PROČITAJTE JOŠ: OTP kupuje Sosijete?


Kada je reč o klijentima Sosijetea, za njih zasad nema nikakvih promena.

- Sosijete ženeral banka u Srbiji će nastaviti da pruža usluge svojim klijentima - i stanovništvu i privredi, sa visokim nivoom kvaliteta i posvećenosti, dok se bude pripremala neometana tranzicija za klijente - ističu u banci.

"Novosti" su o ovoj transakciji pisale još u oktobru

Sosijete je lane zabeležio profit od šest milijardi dinara, što je više od 50 miliona evra, dok je za prvih šest meseci ove godine upisao dobit od 5,34 milijarde dinara.

U banci napominju da su postignuti rezultati u poslednjih nekoliko godina na srpskom tržištu bili - rekordni.- Banka je na domaćem tržištu pozicionirana na četvrtom mestu po visini aktive, trećem po obimu kredita i četvrtom po ukupnim depozitima, a aktivna je i u poslovima sa stanovništvom i sa korporativnim klijentima. Dok je SOGE Leasing tržišni lider - ističu u ovoj banci.

VLASNIŠTVO U SRBIJI

OTP bankarska grupacija je na srpsko tržište ušla u decembru 2005. godine kupivši Nišku banku. Sledeće godine usledila su još dva pripajanja: Kulske i Cepter banke. U decembru prošle godine OTP banka je kupila Vojvođansku banku od grčkih vlasnika, čime je, po izjavi svojih zvaničnika, utrostručila svoje poslovanje na tržištu Srbije. Pripajanjem Sosijetea ova grupacija ulazi u prve tri banke po tržišnom učešću u našoj zemlji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)