Niži namet trgovcima možda osete i građani

D. I. K.

18. 12. 2018. u 10:02

Нижи намет трговцима можда осете и грађани

Foto Nikola Fifić

U Srbiji od ponedeljka je u primeni novi Zakon o nižim međubankarskim naknadama za platne kartice. Ove provizije su se ugrađivale u cenu robe koju plaćaju svi potrošači

KORIŠĆENjE platnih kartica u Srbiji od ponedeljka je jeftinije. Zasad, manje troškove za naplatu robe karticama imaće trgovci i ugostitelji, a potrošači se nadaju da bi korist mogli da osete i u svom džepu. Međubankarske naknade snižene su sa prosečnih jedan odsto na 0,5 za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice.Novi propis koji se od ponedeljka primenjuje, ove provizije spustiće na evropski nivo za tačno šest meseci. To je prelazni period koji je dat da bi se naknade do tada spustile za debitne kartice na 0,2 odsto, a za kreditne - 0,3 odsto.

U Srbiji se od ponedeljka primenjuje Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod transakcija po osnovu platnih kartica.

Kada je reč o "dina" karticama, međubankarska naknada za njih već je na nivou evropskih, odnosno, za njih ovaj prelazni period ne važi.

Ovim zakonom je, kako ističu u Narodnoj banci Srbije, prvi put na celovit način uređeno poslovanje platnim karticama u našoj zemlji.

- Platne kartice su najpopularniji bezgotovinski platni instrument kod nas. Učešće transakcija platnim karticama u ukupnom broju transakcija potrošača izabranim platnim instrumentima u prvih devet meseci ove godine iznosilo je 60,15 odsto - ističu u NBS.

Pročitajte još - Provizija na kartice kao u EU

U NBS navode da međubankarske naknade, inače osnovni pokretač visokih troškova vezanih za kartične transakcije, predstavljaju centralnu tačku Zakona.

- Ove naknade banka prihvatilac, koja kod trgovca postavlja POS terminal, plaća banci koja je izdala karticu, za svaku platnu transakciju izvršenu upotrebom platne kartice - objašnjavaju u NBS. - Banka prihvatilac ove naknade prevaljuje na trgovca i time one direktno utiču na visinu trgovačke naknade koju trgovac plaća za korišćenje POS terminala. Trgovac dalje ove naknade ugrađuje u cenu robe i usluga i, na kraju, plaćamo ih svi mi, potrošači - i oni koji plaćaju karticama, i oni koji plaćaju gotovinom.

Ova zakonska rešenja prvenstveno štite interese malih trgovaca, zanatlija i malih radnji, koji imaju slabiju pregovaračku poziciju od banaka u pogledu troškova prihvatanja platnih kartica koji su im nametnuti, čime su destimulisani da omoguće plaćanja platnim karticama na svojim prodajnim mestima, pa prihvataju samo plaćanja gotovinom.

- Ograničavanjem međubankarskih naknada trgovcima se otvara mogućnost da, postavljanjem POS terminala pod povoljnijim uslovima, privuku nove potrošače i bolje se pozicioniraju na tržištu - ukazuju u centralnoj banci.


RAZDVAJANjE NAKNADA

OD ponedeljka je u primeni još jedno pravilo o takozvanom "razdvajanju naknada".

- Prema ovom pravilu, banke prihvatioci dužne su da, umesto zbirnih naknada za sve kartice, trgovcima ponude trgovačke naknade pojedinačno za različite brendove i različite vrste kartica, koje se na tržištu znatno razlikuju - navode u NBS. - Isto tako, banke prihvatioci imaju obavezu da trgovcima nakon izvršenih transakcija dostave informacije o naplaćenoj trgovačkoj naknadi, i to s posebno prikazanim troškovima međubankarske naknade i naknada kartičnog sistema.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)