ČAK 80 odsto prometa alkoholnih pića u Srbiji čini nelegalna trgovina, zbog čega država gubi desetine, ako ne i stotinu miliona evra godišnje. Ovaj alarmantan podatak izneo je Miloš Ilić, predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića u PKS.

- Naša odgovornost je u ovom segmentu veoma velika zato što nelegalni promet alkoholnim pićima značajno ugrožava i život i zdravlje potrošača - ukazuje Ilić. - Pripremili smo plan aktivnosti inspekcijskih službi u borbi protiv sive ekonomije u oblasti alkohola. Sledimo dobru praksu hodograma u industriji duvana, tekstila i industriji kafe, i želimo da i naš hodogram postane deo nacionalnog plana za borbu protiv sive ekonomije.

Prema njegovim rečima, država treba da pomogne dodatnim angažovanjem inspektora.

Pročitajte još - Kako se telo oporavlja od alkohola

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS, kaže da je za rešavanje ovog problema potrebno da se zajednički radi, ali i da se ukaže na konkretne probleme:

- Sami privrednici na terenu najbolje znaju ko su njihovi konkurenti koji se bave nelegalnom trgovinom. Hodogram je najbolji odgovor, jer daje jasne naznake kada, u kom periodu godine i koji inspekcijski organ treba da se angažuje kako bi se rešavao uzrok problema, a ne da se samo bavimo posledicama.