Poljoprivrednici zaječarskih sela podstaknuti časom savremene agronomije

J. MATIJEVIĆ

07. 12. 2018. u 08:28

Poljoprivrednici iz Dubočana i Male Jasikove kod Zaječara posetili imanja "Delta holdinga" u Vojvodini. Oduševljeni modernim sistemom zaštite od mraza, grada, načinom navodnjavanja...

Пољопривредници зајечарских села подстакнути часом савремене агрономије

Poljoprivrednici u Čelarevu, Foto Dušan Košutić

POLjOPRIVREDNICI zaječarskih sela Dubočane i Mala Jasikova, koje je "Delta holding" nedavno odabrao da budu deo njihovog novog projekta "Naše selo", posetili su u četvrtak imanja "Podunavlje a.d." u Čelarevu i "Napredak a.d." u Staroj Pazovi. U okviru ovog studijskog putovanja, koje je početni korak njihove edukacije, pedesetak uglavnom mladih voćara i stočara iz okoline Zaječara, stručnjaci "Delta agrara" su upoznali sa najsavremenijim načinima poljoprivredne proizvodnje.

Na dobru u Čelarevu, obišli su plantaže jabuka, videli kako izgleda gusta sadnja poznatih svetskih sorti ovog voća, koja u punom rodu donosi prinos od 70 tona po hektaru. Dokle je stiglo moderno govedarstvo, uverili su se na farmi u Staroj Pazovi, gde se trenutno gaji oko 1.000 grla goveda od čega je 600 krava muzara.

- Imam 10 hektara voćnjaka pod dunjom i kruškom, ali planiram da na jednom hektaru, uz pomoć agronoma "Delta holdinga" uzgajam jabuke - kaže Miloš Joković (30) iz Male Jasikove. - Sve što sam danas video u Čelarevu, bio je veliki čas iz voćarstva. Imati prinos od 20.000 tona sa 500 hektara kada sva stabla nisu u rodu, zaista je želja svakog voćara. Oduševljen sam modernim sistemom zaštite od mraza i grada, navodnjavanjem i kombinovanjem agrotehničkih mera istovremenog zalivanja i ishrane svakog stabla jabuke.

Da je ohrabrena i podstaknuta svime što je videla na imanjima u Čelarevu i Staroj Pazovi, slaže se i Nevenka Joncić (35) iz Male Jasikove.

- Uz oca Zorana odavno se bavim govedarstvom - kaže Joncićeva. - Imam 15 grla ali bih da povećam broj goveda i da modernizujem staje. Ovako modernu farmu goveda do sada nisam videla. Drago mi je što sam se uverila da se po najnovijim svetskim standardima može raditi i u Srbiji. Verujem da ćemo i mi stočari u okolini Zaječara uspeti i drago mi je što sam izabrana da budem deo projekta "Naše selo".

NAJBITNIJI SIGURAN OTKUP DA bi projekat "Naše selo" učinila održivim, "Delta holding" izabranim poljoprivrednicima garantuje otkup. A plasman proizvoda je, po rečima voćara i stočara iz Dubočana i Male Jasikove, bio jedan od najvećih problema poljoprivrednih proizvođača njihovog kraja.

Ovim projektom, kako kažu u "Delti", žele da pokrenu razvoj poljoprivrede u nerazvijenim predelima i da obnove sela u Srbiji.

- Stručnjaci naše kompanije će savetovati poljoprivrednike kako da pravilno odaberu sorte, zaštite i gaje voće, kao i oko odabira rasa i uzgoja životinja - kažu u "Delta agraru". - Plan je da se uz stručnu i finansijsku pomoć naših stručnjaka, povećaju prinosi i prihodi poljoprivrednih proizvođača i da što više mladih ostane na selu. Sada naši stručnjaci izrađuju pojedinačne biznis planove za svakog odabranog voćara i stočara, a Erste banka priprema posebne kredite za ovu priliku čiji će garant biti "Delta holding".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije