MINISTARSTVO ODBILO PUTARE: Ub - Lajkovac ide pred sud!

S. BULATOVIĆ

06. 12. 2018. u 08:15

Ministarstvo građevinarstva odštetni zahtev preduzeća "Puteva Užice" i "Planuma" smatra neosnovanim. Ministarstvo: Mogu da traže zaštitu prava. Izvođači: Ako nas odbiju, mi ćemo ih tužiti

МИНИСТАРСТВО ОДБИЛО ПУТАРЕ: Уб - Лајковац иде пред суд!

Zorana Mihajlović sa saradnicima na gradilištu u Grdeličkoj klisuri

ODŠTETNI zahtev putara koji su radili deonicu Ub - Lajkovac Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture smatra - neosnovanim. Ovo je poručio u sredu pomoćnik ministarke građevinarstva za drumski saobraćaj Saša Stojanović. Preduzeća "Putevi Užice" i "Planum", koji su tražili naknadu štete u iznosu od 728,7 miliona dinara, odgovaraju da će, ukoliko to zaista bude konačan odgovor Ministarstva, pravdu potražiti na sudu.

Ministarstvo građevinarstva je ovim firmama letos naplatilo oko 342 miliona dinara bankarskih garancija. Oni su, do maja 2011. uz PZP "Beograd", a do 2014. bez njih, radili deonicu od Uba do Lajkovca. Tokom 2017. godine, posle kako oni tvrde dve godine neodržavanja puta, pojavila su se oštećenja. Izvođači su počeli sanaciju, ali su ih posle 40 od ugovorenih 120 dana sklonili sa gradilišta. S obzirom na to da su godinu dana po završetku posla, skoro čitavu 2015. godinu, održavali završenu deonicu, počeli sanaciju, finansirali istražne radove, putari tvrde da ih je prevremena i neosnovana naplata garancija koštala oko 728,7 miliona dinara. Uz prateću ekspertizu zahtev su uputili Ministarstvu građevinarstva.

Saša Stojanović, međutim, u sredu je saopštio da će Ministarstvo razmisliti da li će im bilo šta odgovoriti.

- Ukoliko su izvođači nezadovoljni postupanjem Ministarstva, imaju mogućnost da traže zaštitu prava na sudu - smatra Stojanović. - Srbija je zemlja apsurda, šta možete očekivati od nekoga ko je napravio propuste u izgradnji i dozvolio da auto-put koji nije u upotrebi propadne. Odakle mu uopšte volja i hrabrost da podnese odštetni zahtev protiv države, sa kojom su imali ugovor da izgrade auto-put, predaju objekat, a vidimo šta smo dobili u prethodnom periodu.


Stojanović je svoj stav obrazložio slikama kolovoznih konstrukcija nakon skidanja asfalta, na kojima se vidi da je za izgradnju puta umesto šljunka korišćeno blato i glina. Izvođači su, međutim, već objasnili da su tokom rada poštovali isključivo glavni projekat. Predviđen je zemljani nasip i on je po projektu urađen, uz dokaz o podobnosti materijala za izradu nasipa.

- Ukoliko nam u roku, a on ističe u ponedeljak, Ministarstvo zaista odgovori da je odštetni zahtve neosnovan, mi ćemo ih tužiti - jasni su izvođači. - Imamo i mi slike kako je završena deonica održavana. Uzroka oštećenja je više. Problem je bio u glavnom projektu, ali i neodržavanju kompletne deonice auto-puta.


BEZ ODRŽAVANJA

IZVOĐAČI su sve radove predviđene ugovorom završili novembra 2014. godine kada je i predat zahtev za tehnički prijem, ali Ministarstvo nije ispoštovalo predviđeni rok, pa su izvođači održavali put skoro čitave 2015. godine. Primopredaja izvedenih radova investitoru je obavljena decembra 2015. Time je prestala odgovornost izvođača, jer je put predat investitoru. Putari ne znaju da li je investitor angažovao građevinsku firmu koja bi održavala predmetnu deonicu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije