Konzorcijum predvođen nemačkom kompanijom DSD "Noel" izvodiće radove na rekonstrukciji brodske prevodnice HE "Đerdap 1", čija je vrednost 27 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvođač je izabran na međunarodnom tenderu, nakon što je Evropska investiciona banka (EIB) obavestila Ministarstvo građevinarstva da nema primedbi na sprovedeni tenderski postupak, čime je potvrđeno da je javna nabavka sprovedena u skladu sa najvišim evropskim standardima.

PROČITAJTE JOŠ: SLAVLjE U ZNAKU REMONTA: "Đerdap 2" proslavlja 33. rođendan

U konzorcijumu koji će izvoditi radove na rekonstrukciji brodske prevodnice, pored nemačke firme DSD "Noel", nalaze se i dve domaće firme - "Feromont" i "Elektromontaža".

U rekonstrukciju brodskih prevodnica na HE "Đerdap 1" i HE "Đerdap 2" ukupno će biti uloženo oko 55,5 miliona evra.

Sredstva za rekonstrukciju obezbedilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture iz zajma Evropske investicione banke i Konekting Jurop fasiliti fonda Evropske unije.

Brodska prevodnica na HE "Đerdap 1" nije rekonstruisana otkako je puštena u rad 1970. godine, a njen radni vek revitalizacijom će biti produžen za najmanje 25 godina.

Planirano je da radovi počnu u septembru 2019. i da budu završeni za oko godinu dana, navedeno je u saopštenju.