PREDLOG KAFEDŽIJA DRŽAVI: Gazde traže da se knjiži i bakšiš

S. BULATOVIĆ

01. 12. 2018. u 19:02

Ugostitelji traže od države da se reši pitanje napojnice, da ih poreznici zbog toga ne bi kažnjavali. Zahtev da se nagrada prepozna knjigovodstveno i oporezuje

ПРЕДЛОГ КАФЕЏИЈА ДРЖАВИ: Газде траже да се књижи и бакшиш

Depositphotos

BAKŠIŠ, sve i ako nadležni ispune zahtev ugostitelja, neće postati obavezan, ali će ostati poželjan. Napojnice u srpskim kafanama, kafićima, restoranima i hotelima su tradicionalne, ali i dalje nisu zakonski regulisane. Konobari nagrađeni za ljubaznost i dobru uslugu, primajući dodatni novac, ukoliko ga ne zavedu kao prihod, zapravo krše poreske zakone. Udruženje ugostitelja i hotelijera "Hores" zato traži izmene nekoliko zakona kako bi bakšiš i zvanično ušao u knjigovodstvene knjige i oporezovao se odgovarajućom stopom.

U Udruženju ugostitelja objašnjavaju da po postojećoj regulativi napojnica bi u kasu trebalo da se unese kao prihod i kao takav se oporezuje porezom na dodatu vrednost i porezom na dohodak. "Hores" traži da se napojnice prepoznaju u zakonima kao poseban, limitiran oblik ličnih primanja na koji bi se plaćali porez i doprinosi do najviše 20 odsto.

- Najvažnije je da ljudi shvate da mi ne tražimo da bakšiš bude obavezan. Bakšiš je nagrada ako je čovek zadovoljan uslugom - objašnjava Georgi Genov, predsednik "Horesa". - Neće sigurno častiti ako mu se hrana nije svidela ili je usluga bila loša. Samo predlažemo da, ako mušterija ostavi bakšiš, mi imamo način da ga zakonski knjižimo. Ovako poreznici mogu da zatvore lokal na 15 dana i naplate značajne kazne. Naš predlog je da se uvede konto na koji bi se knjižila nagrada i na nju se plaćao primeren porez. Poslodavac bi bakšiš jednom nedeljno ili mesečno delio zaposlenima. Ne bi bio veći od deset odsto da bi se izbegle zloupotrebe. Da se ne desi da lokal ima 5.000 dinara pazara, a u kasi 30.000 dinara i da tvrdi da mu je 25.000 bakšiš. To ne može. Ukoliko može da se naplati nagrada, onda ako mušterija želi, može bakšiš da plati i karticom.

Vlasnici restorana i kafića, međutim, upozoravaju da rešenje mora detaljno da se razradi. U praksi, napominju, značiće veću administraciju i posao za knjigovođe. A tako i troškove.

- Da bi rešenje bilo dobro, treba predvideti sve probleme koji mogu da se pojave u praksi - kaže jedan beogradski ugostitelj. - Prvo je pitanje ko će evidentirati koliki je ko imao bakšiš. Ukoliko se on unosi u kasu, znači da će se uplaćivati sa pazarom. To podrazumeva da će prilikom isplate konobarima banke i agencije uzimati neki procenat. Zaposleni će taj novac dobijati naknadno. Najvažnije pitanje je kako će se taj ukupan iznos deliti. Kada se suoče sa činjenicom da im je napojnica manja za 20 odsto poreza i za deo koji je pripao drugim kolegama, bojim se da ćemo se vratiti na staro. Konobari jednostavno neće prijavljivati bakšiš.


PODELA PO KOEFICIJENTIMA

KONOBARI nisu protiv zakonskog regulisanja bakšiša. Napominju, međutim, da bi valjalo predvideti određene koeficijente, jer nisu svi radnici podjednako zaslužni za napojnicu.

- U Crnoj Gori, na primer, postoji nešto što se zove servis čardž - objašnjava Marko Dejanović, barmen. - On iznosi deset odsto, obračunava se na račun i država od toga uzima polovinu. Ostatak se deli na sve. Verujem da u raspodeli treba da postoji određeni koeficijent. Nemaju svi zaposleni dodira sa gostima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

alfa...!

02.12.2018. 09:54

@Ceca - Normalno da se nigde na svetu ne radi,ali srbi su nebeski narod i kod njih je sve moguće...

Zoran Kg

01.12.2018. 20:40

Sta ce mo sa baksisom koji dobijaju recepcioneri, sobarice, nasaci kofera i dr.

....

01.12.2018. 21:00

Ne mogu svi isto dobiti. neka gazda daje kuhinji i baru, lupam sad, 10 posto, pa nek se deli. a konobar je taj koji se lomi ili ne oko gosta, i taj baksis zasluzi. on trci, donosi, trpi svakakve ljude...

mm

01.12.2018. 22:01

pa to je nagrada za konobara, ne za drzavu. drzava nek se isto potrudi oko malog coveka, pa mozda i drzavu taj isti nagradi. malo li se vec grebe od tudjeg rada i truda

Opaki

02.12.2018. 02:49

Vlasnike restorana i menadžere je uvek boleo taj baksis koji konobari dobijaju. Oni misle da su to na mesec om nivou hiljade i hiljade, zato su prosečne plate konobara minimalne. Od baksisa se kupuju cigare i sipa malo(sve manje) goriva

миле брица

02.12.2018. 07:56

таман кад укњиже бакшиш онда газда види колико у ствари добар конобар добије и онда може да му каже "па имаш велики бакшиш, морамо мало смањити плату"

zora

02.12.2018. 08:51

Neznam zasto bi se davao baksis nekome ko ti zavrljaci porudjbinu na sto,pravi se da te ne cuje kad ga zoves ili je neljubazan i bez osmeha.Takvi treba da ostanu kuci.

Downhill

03.12.2018. 01:02

Kada su taj sistem uveli u restoranu u Engleskoj davne 2001 dge sam radio kao konobar, nista vise nisam mogao da zaradim. Gazda je uzimao 50% od naseg baksisa (kao fol porez), kuhinja je dobijala 25%, bar 5% a mi bednih 20%. Od 100% koliko sam ranije zaradivao spustilo sa na 20%.Ubrzo posle toga sam dao otkaz.

kebsa

03.12.2018. 01:04

Pa ako to uvedu svi ce im konobari dati otkaz. Nije mi jasno samo odakle ce onda da uvoze konobare? Verovatno iz Mozambika..

KRISTIJAN

03.12.2018. 11:38

Zapalo mi u tekstu "zakonski regulisano"! Neverovatno... Pa to nema nigde u svetu, da se placa neki porez na BAKSIS ! Beda bili beda ostali.........