Ekonomski zakoni: Porez i od sive zone

D. I. K. - S. B.

22. 11. 2018. u 12:02

Pred poslanicima set ekonomskih zakona, nova pravila oporezivanja imovine. Namet za nezavršene zgrade planira se godinu posle prve građevinske dozvole. Doniranje organa neće biti oporezovano

Економски закони: Порез и од сиве зоне

KUPCI stanova od naredne godine porez na imovinu će moći da prijave preko javnog beležnika, preko koga su obavili i kupovinu. Izmenama Zakona o porezu na imovinu, beležnici se ovlašćuju da predaju poreske prijave. Tako se pojednostavljuje postupak, ali će novi vlasnici i dalje imati pravo da se sami jave poreznicima. Uslov je da to učine u roku od 30 dana.

Među novinama je i uvođenje kategorije "drugo zemljište", ono koje nije ni građevinsko, ni poljoprivredno, niti šumsko. Lokalne samouprave će moći da ga dodatno kategorizuju, a osnovica će biti, ukoliko nije bilo prometa takvim parcelama, za 40 odsto umanjena vrednost okolnog poljoprivrednog zemljišta. Gradovi i opštine će imati pravo da porez na neizgrađeno građevinsko zemljište, ukoliko se na njemu gaji bilje, sadni materijal ili šuma, oporezuju kao poljoprivredno ili šumsko.

- Zakon će naročito imati uticaj na izgradnju kapitalnih projekata u Srbiji, imajući u vidu da se i ovim poreskim zakonom, pod propisanim uslovima, uvode poreska oslobođenja po osnovu koncesija - navodi se u Predlogu. - Uticaće na ljude koji imaju zdravstvenu potrebu za ljudskim ćelijama, tkivima ili organima. To davanje se izuzima od oporezivanja.

Nova verzija zakona prepoznaje i graditelje malih hidroelektrana. Uvodi se plaćanje poreza za zakupce vodnog zemljišta u javnoj svojini, radi izgradnje objekata. Precizira se i momenat od kada počinje obračun poreza za objekte u izgradnji. Oni koji premašuju 500 kvadrata, podmirivaće porez godinu posle pravosnažnosti prve građevinske dozvole. Ministarstvo finansija, međutim, očekuje da će se bespravni kvadrati i dalje zidati.

IZBEGLICE OBVEZNICI BUDUĆI zakon o porezu na imovinu će na spisak obveznika upisati i izbeglice koje koriste državne stanove. Oporezovaće ih kao zakupce. - Predlaže se da korišćenje stanova u svojini Republike postane predmet oporezivanja pod istim uslovima kao i zakup koji je duži od godinu dana ili nedograđeno - stoji u Predlogu zakona.

- Za zgrade u izgradnji koje se grade bez građevinske dozvole, poreska obaveza nastaje od 1. januara godine koja sledi godini u kojoj su završeni radovi na konstruktivnom sklopu zgrade, a najranije 1. januara 2019. godine - stoji u dokumentu.

Precizira se i šta može da se oporezuje kao poklon. Po tom osnovu porez ne može da se plaća za nove automobile, čamce, avione i helikoptere. Poklon su samo, ako su polovni, odnosno barem jednom registrovani.

Poslanici će raspravljati i o novom pravilima poreskog postupka i poreske administracije. Opštine i gradovi će od drugih opština, javnih preduzeća i od beležnika i izvršitelja moći da traže podatke, značajne za utvrđivanje poreske obaveze. Ukratko, imaće način da dođu do svih obveznika koji im se nisu sami javili, ali i da saznaju imaju li još negde neku nekretninu i plaćaju li obaveze za kvadrate koji nisu upisani u katastar.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

komercijalni donator

22.11.2018. 17:10

A zasto ne i na organe ? Dajete jednu akzicu od 50% pa na sve to 20% PDV, da se ne odvikavamo ...