KOMPANIJA "Telekom Srbija" nije javno preduzeće i mora odgovorno da se ponaša na tržištu, a Dragan Đilas i Dragan Šolak žele da je unište, kako bi imali potpuni monopol u Srbiji. To je danas u Helsinkiju izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na novinarska pitanja povodom "Telekomovog" preuzimanja kablovskog operatera "Kopernikus".

- Oni bi želeli da unište "Telekom" kao akcionarsko društvo u kojem i država ima određeni udeo, za račun interesa jedne kompanije i dvoje-troje lica koji bi želeli da imaju potpuni monopol u Srbiji - rekao je Vučić.


PROČITAJTE JOŠ:
Telekom Srbija nije kupio televiziju Kopernikus

On je istakao da se "Telekom" na tržištu takmiči sa SBB, najvećim kablovskim operaterom, Dragana Šolaka, u kome, kaže Vučić, i Đilas ima velike interese zbog prodaje "Dajrekt medije" i sopstvene zgrade.

Vučić je podsetio da se jedini zalagao za to da se "Telekom" privatizuje.

"TELEKOM": NE KUPUJEMO TELEVIZIJE - Potpuno su neistinite tvrdnje da je "Telekom" kupio televiziju Kopernikus, bilo koju drugu televizijsku kuću ili da ima nameru da kupuje bilo kada neku televizijsku mrežu - saopštio je danas "Telekom". "Telekom" je, kako se kaže u saopštenju, u skladu sa svojim strateškim opredeljenjima da se pozicionira kao lider u oblasti telekomunikacija u regionu, akvizirao kablovskog operatora "Kopernikus tehnolodži" i time nije prekršio nijednu tačku zakona. Jačanjem pozicija kompanije biće obezbeđena konkurentnost na tržištu distribucije televizije, građanima povoljnija i kvalitetnija usluga i mogućnost izbora provajdera televizijskih usluga, koja je bila ugrožena dominantnom pozicijom, takoreći monopolom jednog kablovskog operatera.

- Bio sam usamljen u Srbiji, a ti stručnjaci iz Saveza za Srbiju su nam govorili: "Ne, pobeđujte na tržištu uz podršku sindikata i drugih". Danas se vidi da štite svoje privatne i finansijske interese i da ih baš briga za radnike i budućnost "Telekoma" - rekao je Vučić.

Kaže da mu je najgluplji komentar bio taj da kablovski operater "Kopernikus" vredi više od PKB.

- A kako to da Šolakov... i to što su kao kupili KKR, pa bi hteli da kupe Prvu, B 92, da imaju sve televizije i kablovske operatere pod svojom kontrolom. Kako to košta dve i po milijarde? Nisam ja dao "Kopernikusu" da to košta 200 miliona, to je "Kopernikus" u njihovo vreme napravio vrednost da košta 200 miliona - rekao je Vučić. - Ne valja da neko drugi ima svojih 200 miliona, a dve i po milijarde, to je u redu. Šta, svi su kreteni u Srbiji, samo su oni pametni. Država glupa, treba da izgubi sve što treba i ne treba, čak i kad se ne meša, akcionarska društva isto, samo Šolak i Đilas treba da budu bogati. To je lepa želja, ali neće se država uništavati da bi oni bili još bogatiji, a država siromašnija.

I premijerka je komentarisala novu "Telekomovu" investiciju, ističući da Vlada nije uticala na odluke državnog teleoperatera. "Telekom" je kompanija koja, kako navodi, ima svoj menadžment i njega bi trebalo pitati da obrazloži svoju odluku.

- "Telekom" treba da posluje profitabilno, ima izuzetno jaku konkurenciju i treba da se bori - rekla je Brnabićeva. - Treba da se ponašaju odgovorno, a mislim da se sada tako i ponašaju i svaka im čast.


PROČITAJTE JOŠ:
PREMIJERKA O TELEKOMU: Vlada nije nadležna za kompaniju, menadžment donosi odluke