Grci plaćali zakup, a odvozili kamen bez pitanja

D. ALIHODžIĆ

četvrtak, 01. 11. 2018. u 20:02

Грци плаћали закуп, а одвозили камен без питања

Kamenolom kod Bele Palanke

Vlasnik parcele uz Koridor 10 tvrdi da je "Aktor" sa nje uzimao nekvalitetan materijal za puteve. U "Koridorima" odgovaraju da je građa korišćena samo za nasipe, za šta su ispunjeni propisi

VIDOJE Miladinović već tri godine svoju parcelu u belopalanačkom selu Draguša daje u zakup grčkoj kompaniji "Aktor", koja radi na istočnom kraku Koridora 10. Dozvolio im je da koriste njegov posed, ali oni, tvrdi preko svog ovlašćenog zastupnika Ivice Mitića, eksploatišu i kamenolom, koji se na njoj nalazi. Neovlašćeno uzimaju neatestiran kamen i, sumnja on, ugrađuju ga i u put. U "Koridorima Srbije" odgovaraju da se pozajmišta "Miladinović" koristi isključivo za nasipe.


PROČITAJTE JOŠ - ISTOČNI KRAK KORIDORA 10: "Aktor" dužan 7 miliona evra

Vidoje Miladinović je sa "Aktorom" u dva navrata potpisao ugovore o zakupu zemljišta vredne po 50.000 evra. Međutim, kamenolom nema dozvolu, nisu ispitane njegove karakteristike, niti je državi plaćena rudna renta. O tome je njegov zastupnik obavestio i nadležne.

- Za tri godine odatle je iskopano, a zatim ugrađeno, verovatno u puteve, oko milion kubika kamena. U pitanju je kamen liskun koji se pod teretom i u dodiru sa vodom pretvara u blato - tvrdi zastupnik Ivica Mitić. - Izvođač radova je kamen dobio skoro besplatno, morao je da ga preveze. Milion kubika lomljenog kamena koštao bi ih od 10 do 12 miliona evra. U ugovorima o zakupu zemlje u katastarskoj opštini Veta, sa Vidojem Miladinovićem nigde se ne pominje eksploatacija. To nije ni moguće, jer nemaju dozvolu da kopaju kamen. Za to su potrebne saglasnosti i dozvole, a pre svega, treba platiti rudnu rentu. Odgovorno tvrdim da su nadležni iz "Koridora Srbije" upoznati sa ovom situacijom, a zašto su je tolerisali, nije mi poznato.

PROČITAJTE JOŠ - Grci bez kazne za nemar

U "Koridorima Srbije" odgovaraju da je "Aktor" koristio materijal sa pozajmišta koji je u laboratorijskom sistemu praćenja kontrole imenovan kao materijal s pozajmišta "Miladinović" i tako je zaveden u zvaničnim laboratorijskim izveštajima tekuće laboratorije.

- S obzirom na činjenicu da je upotrebljavan isključivo za potrebu izrade nasipa, a ne za gornje noseće slojeve, taj materijal i ne treba da bude kamenog porekla. Treba da ispunjava uslove iz tehničkih specifikacija, poglavlje 3.4 gde je jasno definisano da je materijal ispunio sve uslove iz zahteva i kao takav je podoban za upotrebu za izradu nasipa - odgovaraju "Koridori". - Izvođač radova je upozoren šta sve od dokumentacije treba da dostavi nadzoru i investitoru po pitanju svih detalja kojeprojekat pozajmišta mora da podrazumeva. Sama lokacija se ne može nazivati kamenolomom, jer to i nije, već pozajmištem.


DEPONIJE

IVICA Mitić namerava da otvori i pitanje deponije, odnosno zakupa parcela gde je "Aktor" odvozio višak zemlje.

- "Koridori Srbije" su na osnovu saglasnosti vlasnika parcela dobijali od lokalnih samouprava rešenja za deponije, ali su novac koji su obećali vlasnicima uplaćivali "Aktoru" koji sada ne isplaćuje vlasnike, iako koristi njihova imanja - tvrdi Mitić.


BEZ ODGOVORA

"NOVOSTI" su povodom ove priče kontaktirali i s predstavnicima preduzeća "Aktor", ali bez uspeha. Nije bilo nadležnih koji bi nam odgovorili na postavljena pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije