Dotacije za tri grada: Država im plaća stare dugove

E. V. N.

25. 10. 2018. u 12:02

Država će sa 50 miliona evra pomoći Vranju, Leskovcu i Zaječaru da srede gradske finansije. Deficiti u Leskovcu i Vranju po 20 miliona evra, u Zaječaru 14 miliona. Vučić: Uz ovu pomoć će uspeti da promene "krvnu sliku"

Дотације за три града: Држава им плаћа старе дугове

Vranje Foto D. Ristić

DRŽAVA će odvojiti 50 miliona evra kako bi pomogla Leskovcu, Vranju i Zaječaru. Ovo je najavio juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uz ovu dotaciju tri grada na jugu i istoku zemlje bi trebalo da srede svoje finansije i reše se dugova.

Kako "Novosti" saznaju novac će osim za stabilizaciju gradskih finansija biti namenjen i za izgradnju stanova za bezbednjake, odnosno pripadnike vojske, policije, BIA... A, za svaki slučaj biće imenovani i kontrolori koji će pratiti na koji način se troše ova sredstva

ČUDO OD FABRIKE U ŠUMADIJI PREDSEDNIK Vučić najavio je da će početkom decembra otvoriti veliku fabriku u centralnoj Srbiji. - Radujem se što ću 7. decembra da otvorim čudo od fabrike. Radujem se kad pomislim da će čitavu Šumadiju da spasava.

Najava je obradovala čelnike ovih lokalnih samouprava. Nagomilani dugovi, kako kažu, prazne im kase, pa ništa i ne ostaje za važne projekte. Obećani iznos, 20 miliona evra u slučaju Vranja, prevazilazi njihov godišnji budžet.

- Leskovac i Vranje imaju deficite nasleđene iz prethodnog perioda, od oko 20 miliona evra pojedinačno, a Zaječar ima deficit od oko 13 ili 14 miliona evra - istakao je Vučić.

- Želimo da im pomognemo, da imaju čiste račune. Uz ovu pomoć će uspeti da promene "krvnu sliku" kada je reč o finansijama. Ali, moramo da pošaljemo stručnjake koji će da kontrolišu deficit u tim gradovima u budućnosti da bi mogli da se razvijaju.

VRANJE

GODINAMA Vranje bije bitku sa finansijama zbog dugova iz ranijeg perioda koji danas dolaze na naplatu. Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, kaže, za "Novosti", da je obećani iznos dovoljan da se dugovanja pokriju.

- Nama su zbog zaostalih dugova iz prethodnog perioda vezane ruke u smislu realizacije nekih kapitalnih pa i komunalnih programa. Siguran sam da ćemo ovim rešiti nagomilane probleme i da će finansije grada biti znatno rasterećene - kaže Antić.

U gradskoj upravi kažu da je izvesno da će se strogo voditi računa da se njime pokriju sva dugovanja i kreditna zaduženja.

Zaječar Foto Ž. Knežević

MANJI MINUS

ZAJEČAR očekuje pomoć za izmirivanje dugova od deset miliona evra, potvrdio je juče "Novostima" gradonačelnik Boško Ničić.

- Kada smo, pre dve godine, preuzeli vlast, zatekli smo minus u gradskoj kasi od 2,5 milijardi dinara - kaže Ničić. - Prošle godine, Vlada Srbije nam je dala 400 miliona dinara, a mi smo, uštedama i domaćinskim poslovanjem, dodali još toliko svog novca. Na taj način dug iz prethodnog perioda smanjen je na 1,7 milijardi dinara. Ukoliko dobijemo ovu pomoć, mislim da već početkom naredne godine grad Zaječar neće imati "promaju" u budžetu - dodaje naš sagovornik.

Leskovac Foto I. Mitić

DUGUJU PLATE

LESKOVAC nema problema sa tekućim obavezama budžeta i sve ih izmiruje u zakonskom roku od 45 dana, ali njegove finansije i dalje opterećuju nasleđena dugovanja. Među takvim obavezama su zarade zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima, rate za otplatu kredita, dugovi EPS-u, kao i obaveze koje stižu na naplatu posle dugogodišnjih sudskih sporova. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao "Novostima" da je Leskovac poslednjih godina vratio oko dve milijarde dinara nasleđenih dugova, ali da ove obaveze neće moći da reši bez pomoći države:

- U Domu zdravlja imamo dug od oko 300 miliona dinara za zarade stomatologa i drugih radnika, koji je nastao 2006. Država je ranije donosila pojedine odluke zbog kojih su stvorene ove obaveze kao i dug "Apotekarske ustanove" od oko 500 miliona. Imamo i dug EPS-u, od oko 350 miliona, koji smo reprogramirali, ali nas to opterećuje kao i otplata rata po osnovu zatečenih kredita, za šta izdvajamo oko 170 miliona dinara, odnosno četiri odsto godišnjeg budžeta. Samo ove godine, po odluci suda, morali smo da platimo i oko 100 miliona za "projekte iz prošlosti".

DIŽU KREDIT ZBOG PRESUDE

VRANJE je nedavno primilo sudsku presudu iz spora koji je započeo 2004. Grad treba za eksproprijaciju dela zemljišta na kome je izgrađena Medicinska škola, vlasniku da isplati 30 miliona dinara iz budžeta. Da bi isplatili bivšeg vlasnika, moraće da podignu kredit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije