KREDIT EBRD: Opštinama bliža zelena energija

S. B.

24. 10. 2018. u 09:41

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila kredit od 15 miliona evra Banci Inteza. Od 2006. godine, EBRD opredelio više od 26 milijardi evra za projekte koji unapređuju tranziciju ka zelenoj ekonomiji

КРЕДИТ ЕБРД: Општинама ближа зелена енергија

Raspoloživ novac za energetsku efikasnost Foto Milena Anđela

EVROPSKA banka za obnovu i razvoj odobrila je Banci Inteza kredit od 15 miliona evra. Taj novac namenjen je finansiranju projekata koji podstiču energetsku efikasnost srpskih preduzeća i opština.

Ova kreditna linija je deo EBRD inicijative "Tranzicija ka zelenoj ekonomiji". Od 2006. godine, EBRD je opredelio više od 26 milijardi evra za projekte koji unapređuju tranziciju ka zelenoj ekonomiji u 38 zemalja u koje investira.

- Kredit od 15 miliona evra za Banku Intezu namenjen je za investiranje u energetsku efikasnost i male projekte obnovljive energije - navodi se u saopštenju EBRD. - Kompanijama, komunalnim javnim preduzećima i opštinama je obezbeđen lakši pristup finansiranju. Krediti Banke Inteze dostupni su za preduzeća i opštine koji žele da investiraju u poboljšanje energetske efikasnosti. To mogu biti, na primer, investicije u ekonomičnije osvetljenje, novu opremu za proizvodnju, izolaciju objekata, solarne panele i bojlere za biomasu.

Ugovor je potpisan u okviru druge faze programa za održivu energetsku efikasnost na Zapadnom Balkanu, koji obezbeđuje kreditne linije partnerskim bankama u regionu za dalje finansiranje preduzeća i opština. Program je osmišljen i sprovodi se u bliskoj saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice, a upotpunjen je tehničkom podrškom i investicionim podsticajima za krajnje korisnike kredita koje obezbeđuje Evropska unija preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan. U Srbiji je EBRD do sada uložio 4,7 milijardi evra u oko 200 projekata u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije