Zgrade crtaju samo sa licencom

S. BULATOVIĆ

23. 10. 2018. u 21:02

Predloženo zakonsko rešenje iz oblasti urbanizma, koji je pred Parlamentom, mogao bi mnoge preduzetnike da ostavi bez posla

Зграде цртају само са лиценцом

POSLANICI upravo raspravljaju o novoj verziji Zakona o planiranju i izgradnji. Ukoliko ga usvoje bez većih izmena, projektni biroi registrovani kao preduzetnici - mogu da traže dodatan izvor prihoda. Tehničku dokumentaciju za zgrade i porodične kuće ubuduće će moći da rade samo oni upisani kao pravna lica. Garantovani posao će ih, međutim, dodatno i koštati. Uvodi se obaveza licenciranja privrednih društava na svake dve godine.

Ispunjenost uslova da dobiju licencu proverava komisija Ministarstva građevinarstva. Troškove licenciranja snosi preduzeće, a cena će stajati u samom rešenju.

- Tehničku dokumentaciju za izgradnju objekata može da izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice koje je upisano u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije za tu vrstu objekata. Mora da ima zaposlene sa licencom za odgovornog projektanta i koji imaju odgovarajuće stručne rezultate u izradi tehničke dokumentacije za tu vrstu i namenu objekta - stoji u Predlogu zakona.

Licencu koja dokazuje da je preduzeće kadro da sastavlja tehničku dokumentaciju, utvrđivaće komisija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


- Izmenom člana 126. Zakona o planiranju i izgradnji, projektnim biroima preduzetnicima se oduzima pravo na rad, a pravna lica će od Ministarstva dobijati i svake dve godine obnavljati licencu da bi projektovala čak i stambene zgrade - upozorava Latinka Obradović, potpredsednik UO Inženjerske komore.

Preduzetnici koji trenutno žive od projektovanja kuća, zgrada, restorana, oni sa kojima su kontaktirale "Novosti", nisu upoznati sa novinama.

- Radim kao preduzetnik - kaže vlasnik jednog biroa u Beogradu. - Ako je to stvarno tako, ako kao preduzetnik ne mogu da radim tehničku dokumentaciju, ostaću bez posla. Nije problem da se preregistrujem i postanem privredno društvo. Ali, nisam siguran da je država tu na dobitku na duge staze. Ja sebi sada plaćam doprinose i poreze na iznos prosečne činovničke plate. Preduzeća mahom zvanično prijavljuju minimalac. S druge strane, ako pored svoje, moram da plaćam i licencu za firmu, onda su to veći troškovi.

E-PROSTOR

USVAJANJ Ezakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji omogućiće da posle e-dozvola i e-katastra, zaživi i reforma e-prostora, odnosno da se uvede objedinjena procedura i u oblasti izrade planskih dokumenata, po uzoru na onu koja već postoji kod građevinskih dozvola - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dragan

24.10.2018. 16:17

Ministarstvo zeli da ima potpuni monopol nad zivotom i svim sto se desava. Nemaju strucne kadrove ni za ovo sto sada rade, a kamo li bilo sta jos. Osim sto ce zatvoriti brojne projektne biroe, stvorice se i haos u prostoru jer ce se promena planirane namene zemljista vrsiti Urbanistickog projekta a bez izmene planskig akra. O stetnim posledicama tek cemo se suociti

d

25.10.2018. 19:55

Uvodi se obaveza licenciranja privrednih društava na svake dve godine.ma, na svakih pola sata !!! sta zna ovca sta je dve godine ???

dejan

26.10.2018. 08:28

Ova ideja je stara i dobro poznata. Podržavaju je geolozi iz uprave da bi mogli da manipulišu privatnim poslovima.

Neznanje

01.11.2018. 11:39

Zakon se ne tumaci ako se letimicno baci pogled na izmene. Sve ovo sto je napisano u tekstu je netacno. Sto se tice preduzetnika oni nisu izbačeni iz zakona. u članu 126 briše se drugo pravno lice, preduzetnik se ne briše. Tako da će preduzetnici i dalje moći da projektuju. Što se tiče licenci za firme, pogledajte gospodo član 126 stav 2. Sve se to odnosi na dozvole koje izdaje ministarstvo. I do sada su postojale tzv "velike licence" ništa se tu bitnije nije menjalo.

nemoguce

14.01.2019. 07:23

Evo rok za izradu podzakonskih akata je bio do 01.06.2019. godine. Jos nema pravilnika a vec je 14.01.2019. znaci kasnimo sedam dana. Pitam se da li ce produziti i rok za preregistraciju sa 01.11.2019. ?