Oznake za gorivo od danas drugačije

P. ŽIVKOVIĆ

15. 10. 2018. u 08:02

Od danas nov način obeležavanja derivata na našim benzinskim pumpama. Etikete za benzin okrugle, za dizel kvadratne, a TNG u obliku romba

Ознаке за гориво од данас другачије

Pištolji za gorivo koji su se do sada koristili Shutterstock

NA pumpama u Srbiji danas bi trebalo da počne primena direktive Evropske unije o novom, jedinstvenom obeležavanju derivata. Pored 28 zemalja EU, uz Srbiju, ova direktiva primenjivaće se i u Turskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Islandu, Lihtenštajnu i Makedoniji, dok će se Velika Britanija izjasniti tek posle "bregzita".

- Od ove direktive se očekuje da će država, pre svega, još sigurnije naplaćivati akcize, da će vozači znati šta kupuju i da će one koji pošteno posluju zaštititi od onih koji love u mutnom - kaže, za "Novosti", Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Direktiva je stupila na snagu 12. oktobra i za kontrolu njenog sprovođenja u Srbiji će biti zadužene nadležne inspekcijske službe. U praksi će to značiti da na rezervoarima na benzinskim stanicama, kao i na vrhovima "pištolja" za točenje, moraju da budu istaknute odgovarajuće nalepnice, baš kao i na svim vozilima proizvedenim, odnosno prodavanim na ovim tržištima posle 11. oktobra ove godine.

Etikete za dizel će biti kvadratnog oblika sa oznakama B7 (do sedam odsto) i B10 i označavaće maksimalni procenat biogoriva u dizelu, a oznaka XTL će stajati ako je u pitanju sintetički dizel.

Etikete za benzin biće okrugle i imaće natpise E5, E10, E85, a brojevi će se odnositi na procenat etanola u mešavini goriva.


Vrednost etanola je važna, jer mnogi motori automobila ne reaguju najbolje na više vrednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale (plastika, guma, aluminijum). Procena je da, na primer, u Nemačkoj čak 90 odsto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema. Prema sadašnjem stanju, najčešća oznaka goriva na našem tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do pet odsto etanola u gorivu. TNG će imati etiketu u obliku romba, baš kao i CNG.

Nove oznake derivata na evropskim pumpama

Direktivom Evropske unije u suštini se definiše infrastruktura za alternativna goriva u celoj EU. Ona obrađuje alternativna goriva, odnosno njihovu jasniju prezentaciju građanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Иван

15.10.2018. 08:09

Могло би сад да поскупи гориво још мало, треба направити све те налепнице... Глупо је да пумпе то плаћају, кад могу нас да ошишају...

Динарска дивизија

15.10.2018. 08:13

Одлично!Цене горива су нам свакако, као да у најмању руку имамо немачки стандард!

Ненад

15.10.2018. 08:21

У то име да прославимо, цена да буде 180 динара по литру!

Hercegov Grad

15.10.2018. 08:29

Sta to vredi kad pumpadjije i drzava imaju isti cilj sa sto manje srestava od kupaca uzeti sto vise!Nemoj te mi reci da ce gorivo istog nazuva kod nas i u Madjarskoj biti iatog kvaliteta?!Malo sutra!

Pera Detlić

15.10.2018. 09:09

Ma, mani etikete, važno je da država muze potrošače najskupljim gorivom, a pogotovo poljoprivrednike, jadna li si državo, i ko te vodi, i gde,?