DO kraja sledeće godine 4,5 kilometara, delom novog puta, spojiće srpsko mesto Rabe i mađarsko Kubekhazi, a da bi se građani slobodno kretali iz jedne u drugu zemlju, na njemu će se otvoriti i novi granični prelaz. Projekat prelaznog puta finansira se najvećim delom iz IPA fondova Evropske unije i sopstvenih sredstava mađarske Nacionalne agencije za infrastrukturu, "Puteva Srbije" i Zavoda za urbanizam Vojvodine.

Budući prelaz biće otvoren za putnike, pešake, bicikliste i kamione do tri i po tone. Ukupna vrednost projekta je 5,46 miliona evra, a iz donacije je stiglo 4,6 miliona evra.


PROČITAJTE JOŠ:
„Lidl” protresao i konkurenciju

- Značaj ovog projekta je u poboljšanju uslova života u graničnim predelima obe zemlje - istakao je Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - Radimo na još dva projekta prekogranične saradnje, putni pravac od Baje do Sombora i projekat pruge od Subotice do Baje. Ukupna vrednost sva tri programa premašuje deset miliona evra. Ovaj put ćemo od Rabe produžiti do Kikinde i on će Kikinđanima biti najbolja veza sa evropskom mrežom auto-puteva.