KINESKA kompanija "Ziđin", strateški partner Rudarsko-topioničarskog basena "Bor"", zainteresovana je i za kupovinu državnog Instituta za rudarstvo i metalurgiju (IRM), čije je sedište u Boru - saznaju "Novosti".

- Nakon što su uspešno okončali transakciju oko strateškog partnerstva sa RTB, predstavnici kineske kompanije pokazali su interes i za kupovinu IRM - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu rudarstva. - IRM, inače, radi sve hemijsko-tehnološke i druge analize za RTB, i u njemu radi oko 180 doktora nauka, magistara i diplomiranih inženjera iz oblasti rudarstva, metalurgije i geologije.


PROČITAJTE JOŠ:
Kazahstanci su još daleko od "Petrohemije"

U IRM, koji je angažovan i na brojnim drugim projektima u zemlji i inostranstvu, kratko su nam kazali da su predstavnici "Ziđina" dolazili da se dogovore o budućoj saradnji, ali da još uvek nisu izneli predlog o mogućoj promeni vlasničke strukture.

- Predstavnici "Ziđina" žele da nastavimo da radimo na istim poslovima koje smo radili za RTB - kažu u IRM. - I nama je rečeno da su zainteresovani za kupovinu IRM, ali je još uvek rano pričati o tome.

Pored RTB i IRM, kineska kompanija uputila je i ponudu akcionarima kanadske kompanije "Nevsun", koja je vlasnik istražnih prava na lokalitetu "Čukaru peki", jednom od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu, za kupovinu te kompanije po ceni od 1,4 milijarde dolara.

"Ziđin" je, ugovorom o strateškom partnerstvu sa RTB, postao vlasnik 63 odsto tog preduzeća.


PROČITAJTE JOŠ:
Antić: Do kraja godine još 200 MW iz energije vetra

ZEMLjACI U FABRICI OPREME

U BORU, inače, već posluje i velika kineska kompanija "Volong holding", koja je vlasnik Fabrike opreme i delova (FOD), koja je nekada poslovala u sistemu RTB, i "Severa" iz Subotice, koje su kupili od austrijske firme "A-tek", koja je bila proglašena pobednikom na drugom tenderu za prodaju RTB. FOD je najviše angažovan upravo na elektromašinskim poslovima u Kombinatu bakra.