Srbija i Makedonija grade železnicku stanicu na granici

Tanjug

četvrtak, 04. 10. 2018. u 19:32

Србија и Македонија граде железницку станицу на граници

Foto Tanjug / granični prelaz Tabanovce

Srbija i Makedonija gradiće zajedno železničku stanicu na graničnom prelazu Tabanovce, a početak radova je planiran za 2020. godinu

Srbija i Makedonija gradiće zajedno železničku stanicu na graničnom prelazu Tabanovce, a početak radova je planiran za 2020. godinu.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u toku je završna faza izrade projektno-tehničke dokumentacije zajedničkog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce, koja se finansira iz sredstava koja su Makedoniji donirana iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Makedonija će konkurisati za sredstva za izvođenje radova nakon završetka izrade dokumentacije, dok će ostatak obezbediti kroz EBRD kredit.

PROČITAJTE JOŠ: Brzi vozovi u Srbiji realnost za tri godine

U ministarstvu kažu da je jedan od strateških ciljeva u međunarodnom železničkom saobraćaju uspostavljanje efikasne železničke veze sa Makedonijom i dalje sa lukom Pirej i obrnuto, kako bi se smanjilo vremena prevoza robe kroz Srbiju i Makedoniju, a i od Centralne Evrope do luke Pirej.

PROČITAJTE JOŠ: Prva šina na pruzi ka Pešti

Aktivnosti na tom polju realizuju se na osnovu Sporazuma između vlada Srbije i Makedonije, kojim se ubrzavaju granične procedure u cilju poboljšanja kvaliteta transportnih usluga i bezbednosti.

Kako su preneli makedonski mediji, vrednost projekta je 4,5 miliona evra, a radovi bi trebalo da se okončaju 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)