FOND za inovacionu delatnost dodelio je u sredu veče tri miliona evra za realizaciju 22 inovativna projekta malih i srednjih preduzeća. Na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci svoje projekte predstavila su dva preduzeća kojima je odobreno finansiranje - "Glas sliper" za novu liniju ženskih cipela kao kombinaciju ugljeničnih vlakana sa specifičnim dizajnom za brzu i laku promenu visokih potpetica. Preduzeće "Alfa klima" pokazalo je novi dizajn za proizvodnju toplotnih pumpi baziranih na propanu, koje su bezbedne za kućnu upotrebu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je preduzećima i istakla da su dobitnici esencijalni deo nove ekonomije kakvu Srbija želi da ima.

- Ta ekonomija se zasniva na znanju, inovacijama i preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima - rekla je premijerka. - Za preduzetništvo sad ulažemo više nego ikada, ove godine više od šest miliona, a sledeće godine biće još više. Nama treba 90 odsto mladih koji žele da osnivaju svoje kompanije.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da su ideje sadržane u nagrađenim projektima odlične i da vode do dobre perspektive za budućnost.

PROČITAJTE JOŠ - Poljoprivredi do 2020. bespovratno 175 miliona evra iz EU

- Važno je da se nastavi saradnja nauke i istraživača i da se tehnološki kapaciteti razvijaju - kazao je Fabrici. - Ulaganje u nauku je mogućnost za jednu zemlju.

Svečanoj dodeli prisustvovali su i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda van Gelder.


NOVI POZIVI

TAKOĐE, Fond za inovacionu delatnost u sredu je objavio dva nova poziva, u okviru kojih će biti dodeljeno 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća treba da ostvare kroz saradnju sa naučnoistraživačkim organizacijama. Javni poziv je otvoren do 28. decembra.