CEO region uključivanjem u procese digitalne transformacije može da postane region pobednika - izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na otvaranju Samita 100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi.

Pročitajte još - SAMIT U SOFIJI: Prijateljstvo Kine i Srbije - čelično

- Čvrsto verujem da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i celog regiona da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svetom - izjavila je Brnabićeva. - Ceo region ne može sebi da priušti da propusti tu šansu. Ovo je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije, na kojem radim svaki dan. Verujem da na talasu četvrte industrijske revolucije, koja je obeležena digitalizacijom, ovo može biti region pobednika i prethodnika u inovacijama i primeni novih tehnologija u privrednom rastu.

Ona je dodala da je cilj da se u Srbiji fokus investicija prebaci sa radno intenzivnih na investicije zasnovane na inovacijama i novim tehnologima, kao i na istraživanju i razvoju.

Predsednica Srpske asocijacije menadžera (SAM) i predsednica Upravnog odbora Samita 100 Stanka Pejanović istakla je da će biti razmotrene mogućnosti kako da kroz povezivanje iskoristimo što bolje promene četvrte industrijske revolucije kako bi region postao razvijeniji i konkurentniji na globalnom tržištu.

- Digitalizacija je velika šansa i može da doprinese razvoju lokalnih ekonomija i zajednica - istakla je Pejanovićeva. - Potrebno je sinhronizovano delovanje privrede i školstva kako bi se deci u regionu omogućilo da budu deo svetske ekonomije, ali i da bismo imali stručnjake za nove poslove u IT industriji i otvorili perspektive jačanja nacionalnih ekonomija.

DIGITALNI MOSTOVI

EVROPSKA komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel uključila se juče na Samit 100 putem video-linka i poručila da se radi na stvaranju "digitalnih mostova" koji će povezati region i EU. Kako je istakla, "digitalni region" neće biti moguć bez kvalitetne infrastrukture, odnosno bez brzog i širokopojasnog interneta.