City Expert: Prva onlajn agencija za nekretnine u Srbiji

M. N.

27. 09. 2018. u 14:00

Sa onlajn agencijom poslovi prometa nekretnina mogu da se realizuju za mnogo manje vremena i sa mnogo manje truda - kaže Igor Jović, CEO / founderCity Expert

City Expert: Прва онлајн агенција за некретнине у Србији
* City Expert je odnedavno onlajn agencija za nekretnine. Šta radi jedna onlajn agencija?

- Mi nismo obična agencija za nekretnine, ali nismo ni samo običan portal. Ono što tradicionalne agencije za nekretnine rade nije više ni potrebno, a ni dovoljno. City Expert je jednu tradicionalnu uslugu adaptirao po merama modernog čoveka. Sa onlajn agencijom poslovi prometa nekretnina mogu da se realizuju za mnogo manje vremena i sa mnogo manje truda. Nepotrebne korake u procesu kupoprodaje i izdavanja smo eliminisali (kao što je izlazak agenta na teren), a dodatne korake smo uveli. Sva razgledanja se odvijaju bez prisustva agenta i time je zainteresovanim stranama omogućena direktna komunikacija. Takođe, pored toga što možete pretraživati stanove onlajn, možete i dobijati i ponudu sa novim nekretninama na vaš e-mail. Na ovaj način dobijate privilegiju da saznate prvi o nekretninama koje odgovaraju vašim potrebama i to sve direktno u vaš inboks. Nekada je agent morao da vas nazove da vam to kaže, a sada takva ponuda dolazi automatski. Dakle, naša usluga je sada brža, bolja i pristupačnija - kaže Igor Jović, CEO / founderCity Expert.

* Zašto ste odlučiti da postanete onlajn agencija?

- Kao što je e-banking promenio način na koji banke rade, tako smo i mi odlučili da promenimo način na koji agencije za nekretnine rade. Dostupnost i brzina nisu više luksuz, oni su sada imperativ. Mi nismo jedini koji misle tako. Booking je promenio način na koji putujemo, Uber menja način prevoza, a mi menjamo tržište nekretnina u Srbiji. To smo postigli zahvaljujući tome što od samog početka poslujemo transparentno i po zakonu. Zato su kod nas sve informacije dostupne na sajtu i zato možemo da radimo onlajn. Vodeći se mišlju da je digitalizacija budućnost poslovanja, želeli smo da i ovog puta budemo prvi koji će svim korisnicima ponuditi nešto novo. Najveće novine odnose na eliminaciju nepotrebnih koraka koji su oduzimali mnogo vremena i na uvođenje novih funkcionalnosti koje omogućavaju bolje korisničko iskustvo.


* Bili ste poznati kao neko sa kim je „lako doći do stana bez provizije“. Da li se to promenilo?

Sa nama su kupovina i iznajmljivanje stana i dalje bez provizije. Danas kada je gledanje stana dostupno onlajn i kada korisnici mogu unapred da saznaju sve što ih interesuje o nekretnini, nema potrebe da agent bude prisutan na terenu. Prelaskom na onlajn model smo uspeli da ceo proces prodaje i izdavanja automatizujemo i zato smo smanjili troškove. Pored toga što kupcima i zakupcima ne naplaćujemo proviziju, vlasnicima nudimo najnižu proviziju na tržištu – 45% sa uračunatim PDV-om za izdavanje i 1.8% sa uračunatim PDV-om za prodaju. To je 25% niža cena usluge u odnosu na konkurenciju.

* Da li i dalje imate agente za nekretnine?

Naravno. Naši agenti vode proces pregovora i brinu o potrebama klijenata i korisnika. Ono po čemu nas ljudi znaju je naš sajt. Iza tog sajta stoji cela mašinerija od nekoliko sektora. Imamo naš tim fotografa, zatim produkcijski tim koji se bavi obradom materijala, tim korisničke podrške, pravni tim koji se brine o tome da je sva dokumentacija ispravna i potpuna, tu je i marketinški tim i ceo jedan IT sektor koji brine o bezbednosti, tehnologijama i razvoju poslovanja. U tom smislu „City Experta“ ima oko 50ak, ali svi radimo kao jedan tim.

* Vi ste se dosta menjali tokom godina. Kako se odlučujete na tako velike korake?

- Za 3 godine rada, imali smo mnogo uspeha i padova, mnogo grešaka i mnogo lekcija. U Srbiji se tržište nekretnina nije menjalo godinama. Morali smo sami da probamo, da osmislimo i da još jednom rizikujemo sve. Ovog puta, rizik nam se isplatio. Postali smo onlajn agencija koja daje više, a naplaćuje manje. Pored toga što smo želeli da korisnicima olakšamo potragu za novim domom, želeli smo da vlasnicima omogućimo da prodaju i izdaju nekretninu na najefikasniji način. Oslanjajući se na medijske prezentacije, internet tehnologije, dostupnost i veliku vidljivost, omogućili smo vlasnicima da njihove nekretnine budu dostupne velikom broju ljudi, u svakom trenutku. Zahvaljujući tome stanovi se brže prodaju, a vlasnici nekretnina ne moraju da troše puno vremena na organizovanje gledanja stana i pregovaranje sa zainteresovanim stranama. Sve se to organizuje automatski i sve to radi naš tim.

* Kakvi su vaši planovi za budućnost?

- Fokusirani smo na unapređenje poslovanja u Srbiji. To radimo zbog naših korisnika sa kojima smo uspeli da uradimo nešto što niko do sada nije – da ostvarimo emotivnu vezu i da vežemo korisnike za naš brend. Svojim radom i transparentnošću smo i privukli strane investitore. Ponosni smo na to što smo dobili jednu od najvećih investicija na srpskoj startap sceni – 1.5 miliona evra kao podršku za dalji razvoj. Ovakva investicija nam je omogućila da nastavimo da opravdavamo ukazano poverenje u Srbiji, a zatim da poslovanje proširimo na druge evropske gradove u 2019. - kaže Igor Jović, CEO / founderCity Expert.

(PR)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)