Špar kupuje Ideu, Rodu i Merkator?

J. SUBIN - D. STOJAKOVIĆ

26. 09. 2018. u 09:02

Holandski trgovinski lanac dolazi u Srbiju preuzimanjem poznate mreže. Ova opcija je bila u igri i kada je došlo do krize u hrvatskom "Agrokoru". Roba u "Šparu" kvalitetnija ali i skuplja nego u "Lidlu"

Шпар купује Идеу, Роду и Меркатор?

HOLANDSKI trgovinski lanac "Špar" u Srbiju će ući tako što će kupiti "Merkator S" u našoj zemlji, nezvanično saznaju "Novosti". Ova opcija, navodno, postojala je i na početku krize sa "Agrokorom", ali se odustalo zbog velikih problema koji su zahvatili hrvatski gigant, koji gazduje "Merkatorom S", u čijem sastavu su "Idea" i "Roda". Ipak, kako je sedište Zberbanke, kao vlasnika "Agrokora", u Beču, gde se nalazi i "Šparovo" sedište za centralnu i istočnu Evropu, vrlo verovatno je da se vode pregovori da im se ustupi ritejl u Srbiji.

Uz to, ruski bankari nemaju preterani interes da "ređaju police po Balkanu", tvrdi naš izvor, pa će do konačnog dogovora najverovatnije i doći. Ako već i nije! Inače, "Špar" kad osvaja nova tržišta uglavnom ide na akviziciju i dopunjava se onim što mu nedostaje, za razliku od "Lidla", koji ima "grinfild" investicije. "Špar" je klasičan ritejl lanac, sa premijum robom.

Da polako kucaju na naša vrata, potvrdio je i za B 92 direktor "Špara" za proširenje i razvoj Boštjan Brantuša. Oni će, navodno, kada stabilizuju tržište u Hrvatskoj, preći na našu zemlju.

Kako je Brantuša izjavio, planovi će biti poznati u doglednoj budućnosti. Oni ne isključuju ni akviziciju, a sam način ulaska "Špara" u Srbiju će zavisiti od trenutne situacije na tržištu. Uz to, on je naveo i da je propadanje "Agrokora" uticalo na njih, kao i da u svemu vide šansu. Tako su preuzimanjem trgovina "Bila" dobili još 20 drugih radnji, pa je "Špar" sa 10 narastao na 100 trgovina.

Ipak, sa svime treba biti strpljiv i čekati konkretne odluke, jer se i "Lidl" najavljivao godinama, smatra ekonomista Dragovan Milićević.

- Ova informacija je i mene iznenadila - kaže Milićević. - "Špar" je trgovinski lanac koji je više kategorije, i po ceni i po kvalitetu, od "Lidla" i drugih trgovina. Kao što je "Merkator". Ipak, to našim građanima donosi samo veći asortiman, ali je ta roba većim delom uvozna. Kao što i "Lidl" nabavlja bar 70 odsto robe od svojih matičnih firmi, koje su van Srbije. Jedino su Slovenci uspeli da se izbore da dobar deo asortimana bude domaćeg porekla. Ovako, imaćemo još jedne koji će da izvlače novac iz zemlje a da ne upošljavaju dodatne kapacitete u Srbiji. "Špar" našim građanima sigurno neće doneti niže cene.

Na tvrdnje da bi "Špar" mogao da preuzme "Merkator S", ekonomista Milićević kaže da nije isključeno da oni to urade. Ako imaju eksterni razvoj, sigurno da postoji šansa i želja da kupe "Merkator". Sigurno je i da će doneti dobru cenu, ali i kvalitet. Međutim, mislim da će morati i da se prilagode domaćoj platežnoj sposobnosti. Ni "Lidl" nema iste cene u Slovačkoj, Sloveniji ili Grčkoj. Sigurno je da "Špar" neće biti jeftiniji od "Lidla" i "Disa".

OD MALE RADNJE DO IMPERIJE

TRGOVINSKI lanac "Špar" osnovan je u Holandiji 1932. godine. Posle osnivanja, širili su se dalje po zemlji, da bi 1947. godine otvorili prvu radnju u Belgiji. Danas postoje u 34 zemlje, sa oko 16.000 radnji. Najveći lanac supermarketa je u Austriji, a ogranak za centralnu i istočnu Evropu osnovan je 2007. godine sa sedištem u Beču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Bojan

26.09.2018. 11:28

Deo maloprodaje morao bi biti u domacim rukama ili ce stranci kontrolisati plasman domacih proizvoda u Srbiji.

Глас разума

26.09.2018. 19:00

@Bojan - Домаћег трговца ништа и нико не обавезује да продаје домаће производе као што страног трговца нико не обавезује да продаје стране производе. Шпар не производи ни домаће ни стране производе. Његов интерес и интерес неког домаћег трговинског ланца попут Диса и Ароме је искључиво да продаје робу која му доноси најбољу зараду а то је она роба коју потрошачи највише траже и купују. За паметног потрошаћа не постоји подела робе на домаћу и увозну, него на ону која му одговара и која му не одговара.

Mikelis

26.09.2018. 12:27

Cesto putujem u Holanduju, tamo vise nema malih prodavnica, cak i veliki gradovi od 100.000 ljudi imaju samo nekoliko hiper marketa i tu se svi snabdevaju. Hrana u Holandiji je mnogo jeftinija nego u Srbiji, boljeg kvaliteta, pa tamo kilogram kackavalja kosta 4 evra, suhomesnati proizvodi su mnogo jeftiniji, piva bolja i jeftinija od nasih.

Vlada

26.09.2018. 19:03

@Mikelis - Ko jos kupuje domaca piva pored belgijskih, irskih i holandskih? Bogu hvala, danas ih ima u svakoj malo bolje snadbevenoj prodavnici i u specijalizovanim prodavnicma piva.

Dragan

26.09.2018. 19:35

@Mikelis - Ja zivim u NL 20 godina, ovde su supermarketi u konstantnom ratu sa cenama. Nisam siguran bas za kvalitet jer unistavaju proizvodjace na dnu lanca, tako da i ovi hvataju krivine gde mogu da prezive,Svi koji kupuju na primer dzem u Lidlu je isti dzem u celoj EU. Zalosno ali istinitio.Nema vise diverziteta, bogu hvala pa se sada vraca navika ljudima da kupuju po manjim specijalizovanim BIO prodavnicama. SPAR ne postoji u Holandiji, u belgiji i francuskoj da ali jako mali broj ekspozitura.

Aleksandar

18.10.2018. 13:03

@Mikelis - U Holandiji po gradovima svakako ima supermarkta, a i mali lokalnih marketa. Prosecna cena sira nije ni blizu 4e po KG, ne secam se da sam ikada nasao zuti sir za 4e. Cena suhomesnatog malko skuplja nego kod nas, a uglavnom losijeg ukusa (pogotovo salame i kobasice). Cene u zavisnosti sta se kupuje, uglavnom malo skuplje nego kod nas, ali ima i jeftinijih stvari. Pivo neuporedivo bolje, i jeftinije. I da demantujem Dragana, postoje SPAR prodavnice u Holandiji, samo ih nema koliko i AH, Jumbo...

konkurencija

26.09.2018. 21:35

Zemljaci prvo se skoci pa se kaze hop a da li ce i kad Spar da kupi 'rvate to je pitanje a do tad pravac u Dis ili Univer i kupujte "kod domacih".

kojijezikpričamo

23.10.2018. 12:59

"Špar" kad osvaja nova tržišta uglavnom ide na akviziciju i dopunjava se onim što mu nedostaje, za razliku od "Lidla", koji ima "grinfild" investicije. "Špar" je klasičan ritejl lanac, sa premijum robom.Zar ovo ne može da se kaže na srpskom???

Nutipoli

09.11.2018. 16:23

@kojijezikpričamo - To je srpski, prosiri recnik! Ne koristis valjda "mobilni "telefon" To je "pokretni uredjaj za glasovni saobracaj"