Ukucaj matični broj i saznaj dug za porez

D. I. KRASIĆ

25. 09. 2018. u 07:50

Od 1. januara građani i firme imaće elektronski uvid u svoje poreske obaveze na samo jednom internet portalu. Unosom JMBG znaće se dugovanja za namete za imovinu, ekotakse... Objediniće se svih 145 poreskih uprava

Укуцај матични број и сазнај дуг за порез

GRAĐANI će, od 1. januara iduće godine, jednostavnim unosom JMBG na određenom portalu moći da dobiju uvid u sve poreske obaveze i dug po tom osnovu. Ova usluga će biti omogućena i firmama koje će podatke dobijati unosom jedinstvenog poreskog PIB broja. Kako za "Novosti" navodi Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, rad na prebacivanju lokalnih baza podataka u jedinstveni informacioni sistem je uveliko u toku.

- Podigli smo centralni server i opremu i sve baze podataka lokalnih samouprava, a ima ih ukupno 145, koliko je i lokalnih poreskih administracija, objedinjujemo na jednom mestu - ističe Jovanović. - Potom pravimo novi softver, gde će se moći, na jednom portalu, jednostavnim upisom JMBG za građane ili PIB za firme dobiti uvid u sve obaveze po osnovu poreza na imovinu i drugih izvornih javnih prihoda.

Ovo će važiti za teritoriju cele Srbije istovremeno. Opštine i gradovi će, kako ističe Mihailo Jovanović, i dalje da rade kao do sada - izgledaće da rade u svojim lokalnim sistemima, iako će raditi u sistemu u Beogradu.

- Lokalne samouprave zadržaće i svoju autonomnost i svoje specifičnosti, jer iznosi poreza nisu isti za svaku opštinu - objašnjava Jovanović.

REFORMA KATASTRA Državi će, kroz jedinstvenu bazu, omogućiti efikasniji i brži uvid u poreske obaveze građana i preduzeća, ne samo lokalne poreske administracije već i Poreska uprava. Ovaj projekat je deo sveobuhvatnog uređenja sistema uprave u elektronskom obliku, koji će doprineti i reformi katastra.

U jedinstvenom centralnom sistemu, osim poreza na imovinu, nalaziće se i podaci o samodoprinosima i ekološkim i komunalnim taksama.

O porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima jedinice lokalne samouprave brinu od 2007. godine, u okviru lokalnih poreskih administracija. Sada je na snazi "obrnuti" proces - podaci se centralizuju, formira se savremeni jedinstveni informacioni sistem na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić, na čemu intenzivno rade stručnjaci iz njenog kabineta, Kancelarije za IT i e-upravu i predstavnici svih lokalnih poreskih administracija.

Novi sistem će centralizacijom podataka građanima i privredi omogućiti da "na klik" vide sve svoje poreske obaveze na teritoriji Republike Srbije kao i da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.

Rukovodilac odseka za lokalnu poresku administraciju u Opštini Vrnjačka Banja Snežana Miljević ističe veliki značaj centralizacije ovih podataka i za rad opštinskih uprava.

- Opštine će i dalje naplaćivati svoje poreze, ali taj objedinjeni sistem mnogo znači za svakodnevni rad, jer ćemo moći lako da pristupimo podacima i pribavimo svu potrebnu dokumentaciju. To, dalje, znači da u sistemu obrade nećemo obveznike vraćati zahtevajući da nam donesu dodatnu dokumentaciju. Već ćemo podacima moći da pristupimo sami, što će znatno skratiti ceo postupak - objašnjava Snežana Miljević.

Opštinske poreske uprave će, praktično, imati pristup katastru, podacima o socijalnom i zdravstvenom osiguranju, ali i MUP-u za određene podatke koji su neophodni za utvrđivanje poreza na imovinu za pojedine poreske obveznike.

Problema sa nedostajućim JMBG u ovoj opštini nemaju.

- Vrnjačka Banja je jedna od 44 opštine koja trenutno učestvuje u projektu reforme poreza na imovinu za šta ima pomoć švajcarske ambasade. Imamo tehničku podršku za sređivanje baze podataka i širenje obuhvata baze, tako da smo svoju bazu podataka prilično sredili - navodi Snežana Miljević.


POMOĆ ŠVAJCARSKE VLADE

LOKALNIM administracijama koje su radile u zastarelim sistemima, prelazak na novi sistem bi trebalo da donese brži, precizniji i kompletniji rad, kao i bolju naplatu izvornih javnih prihoda. Švajcarska vlada je za prenos podataka i prelazak na novi sistem obezbedila donaciju od 3.000 švajcarskih franaka svakoj jedinici lokalne samouprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Dex

25.09.2018. 07:58

Da li to znači da će svako ko zna moj JMBG ( a ima ih puno i to neovlašteno) moći da vidi moje dugove?

Маја М.

26.09.2018. 19:20

@Dex - У Новом Саду је било потребно пријавити се на е-Управу да би се добила шифра. Без ње ЈМБГ не вреди.

Korolija

25.09.2018. 08:07

Da li to znači da ću ja kada ukucam pib nečije firme moći da vidim stanje, a gde je tu zagarantovana tajnost podataka, jer pib mora da mi da svako i da dam moj svakom sa kim poslujem

Алекса

25.09.2018. 08:27

Има ли где да једним кликом сазнају како да преживе до 1. јануара и даље?

Cirkus od države

25.09.2018. 09:27

A JMBG je nevidjeno siguran i bezbedan podatak i niko ga ne zna! Piše na svakom čeku!

Mile

26.09.2018. 18:58

@Cirkus od države - A da li si cuo za 2 step verification? Otvoris nalog verifikujes email i br tel i lozinku i time se logujes a preko jmbg ti oni iz baze prikazu dugovanja..

Маја М.

26.09.2018. 19:18

@Cirkus od države - Претпостављам да ће бити потребна и шифра од стране Пореске управе.

Mali

25.09.2018. 10:04

Skoro sam vadio neke papire detetu za studente.Još uvek važi ono pravilo FT1P.Traže katastarski prihod i neke gluposti sa dva svedoka kao u komunističko vreme.Ma nismo mrdnuli iz mesta 30 godina!

Shampignon

25.09.2018. 10:43

Nece niko nista dugovati jer ce sve biti automatski skidano sa Dina kartice, dzaba ste krecili..

gg

25.09.2018. 10:43

Rado,ali od kad sam kupio stan nisam dobio porez,pa ne vidim smisao da odem sad da se prijavim :D

Пера Писар

25.09.2018. 11:19

Грађани и привреда ће једноставним кликом моћи да виде све своје, а изгледа и туђе пореске обавезе. Лепо...

Неки Тамо

25.09.2018. 13:07

Што тај центар не ставе у Кладово или Неготин или негде у Војводини, а не само у Београд.

Дмитар

29.10.2018. 12:33

Nema tajnosti ličnih podataka. O tačnosti podataka koji će građanin unosom matičnog broja dobiiti je posebna priča. Da bi ti podaci bili tačni,mora lokalna poreska da vrši knjiženje svih uplata odmah, da rade promene vlasništva, da puno toga rade ažurno. Da li neko veruje zu to? Ovde neko uzima pare za te softvere,programe i ko zna šta još,normalno,privatne firme,bliske Ani i ostalima.

sasa

13.02.2019. 17:58

@Дмитар - i jos kad bi ljudi znali iznose tih faktura, momentalno bi izbila revolucija

Nebojša

11.12.2018. 07:17

Srpska birokratija je kao crna kuga. Poreska uprava apsolutno nema prava da traži JMBG. Svaki poreski obveznik ima svoj PIB!

Pero

03.01.2019. 16:33

Odlično! E sad pitanje, koja je adresa. Svi samo pričaju,a niko ne objavljuje detalje.Bio sam u poreskoj u Subotici, nemaju pojma o ovome, rakli mi da dođem krajem sledeće nedelje.

Sumadinac

21.01.2019. 18:16

Probao, ulogovao se sa licnom kartom ali nazalost od informacije "Nisu pronadjeni evidentirani racuni" dalje nema. Sistem radi samo na Windowsu, sto je krajnje zalosno. Ako zelite da dobijete username i password za pristup delu sistema gde bi ste mogli da vidite svoja dugovanja, za to cete morati licno u poresko i da podnesete zahtev za user/pass pa tek onda da ga koristite. Oni koji su u inostranstvu ne mogu da pristupe sistemu bas zbog ove manjkavosti. Sve u svemu, loseeeee

sasa

13.02.2019. 17:48

@Sumadinac - da se razumemo, to je diskriminacija gradjana koji ne placaju jednoj firmi (microsft) naknadu za koriscenje operativnog sistema (tzv licenca). Drugim recima, drzava diskriminise gradjane koji ne placaju Majkrosoftu - jasan i precizan osnov diskriminacije - pod uslovom da je tako

SVE RADI

06.02.2019. 10:05

Sad sam probao, video stanje, poresku prijavu. Pristupio pomoću lične karte sa sertifikatom. Dakle sve radi. Proverite.