Rešeni problemi sa Rumunijom oko Đerdapa

Tanjug

18. 09. 2018. u 14:37

Решени проблеми са Румунијом око Ђердапа

Foto Tanjug

Dve strane su uspele da se dogovore o mnogim važnim pitanjima, među kojima i sanaciji slapišta, koje bi uskoro trebalo da počne
Srbija i Rumunija su, posle niza sastanaka, uspele danas da reše sve probleme oko funkcionisanja zajedničke hidroelektrane Đerdap, izjavio je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić nakon sastanaka sa direktorom rumunske kompanije Hidroelektrika Bogdanom Nikolajeom Badeom, u hidroelektrani Đerdap 1.

Pročitajte još:Novi kilovati sa "Đerdapa"

Dve strane su uspele da se dogovore o mnogim važnim pitanjima, među kojima i sanaciji slapišta, koje bi uskoro trebalo da počne.

Grčić je rekao da će dve strane napraviti presek do današnjeg dana i videti ko kome koliko duguje i kako će se to evetualno rešavati.

"Napravili smo značajne pomake u rešavanju dosadašnjih problema i trasiranju budućnosti HE Đerdap 1 i 2. Ovo je posebno važan i veliki dan, pošto smo konačno krunisali rešenje problema oko tri tačke oko kojih razgovramo već duže vreme", rekao je Grčić novinarima.

Pročitajte još:SLAVLjE U ZNAKU REMONTA: "Đerdap 2" proslavlja 33. rođendan

Kako je rekao, dogovoreno je da se, između ostalog, ubrzo potpiše dogovor o sanaciji slapišta, što je veoma važno za funkcionisanje HE.

"Rumunska strana pravi eleborat i projektnu dokumentaciju za ono što pripada njima, a mi za našu stranu. Rumunu su malo veći optimisti i misle da će biti spremni da u toku 2019. raspišu tender za izvođenje radova. Mi smo malo oprezniji, nadamo se da ćemo biti spremni. To je obiman i komplikovan projekat, imamo visok nivo razumevanja".

Dogovoreno je rešavanje problema, kako je rekao, koji je već skoro 20 godina kamen spoticanja u saradnji dve strane - održavanje priobalja.

"Odnosno održavanje nivoa kote reke Nere, koji podrazumeva nivo Nere na samom ušću u Dunava. Taj nivo je 68 metara, da bi se održao ne sme biti manji ni viši, ne sme biti niži da bi se mogla proizvoditi struje, niti više da bi se zaštitile obale, pretežno srpske, od poplava. Samo održavanje nivoa kote Nere 68 je strašno složen i skup proces", kazao je Grčić.

On je dodao da su ranije postojali neki dogovori i potpisani sporazumi, u okviru mešovite komisije dve zemlje.

"Ovog puta je sastanak trajao nešto više od sat vremena, dok su prethodni trajali satima i satima", kazao je Grčić i zahvalio Badei.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije